Špalda



Obsah

Je druhem rozpadavé pšenice a v Evropě se pěstovala již před 8 000 lety. Součástí jídelníčku byla v Egyptě, používali ji staří Germáni a Keltové. Později ustoupila klasické pšenici, protože měla mnohem nižší výnosy.

Obsahuje hořčík, vitaminy skupiny B, draslík, vápník, zinek a mangan. Podle novodobých výzkumů velmi podporuje imunitu. Je lehce stravitelná a velmi výživná.

Obsahuje asi 25 až 35% lepku.

Je teplé povahy a sladké chuti. Je vhodná při alergiích a kožních onemocnění, pročišťuje horko v organismu a podporuje tvorbu krve a tekutin. Používá se při vysílení a po dlouhodobém onemocnění.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min