Granátové jablko
Sůl hrála odpradávna obrovskou úlohu v životě lidstva. Její cena se vyvažovala zlatem a velmi často bývala i platidlem. Již staří Sumerové a Babylóňané ji používali ke konzervaci potravin. Převážně v Číně a Indii byla mořská sůl obrovským zdrojem příjmů pro vladaře. Roku 110 př. n. l. byl v Číně nelegální obchod s ní trestán smrtí.
Využívala se v lékařství již ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Užívala se vnitřně na podporu zvracení nebo zevně ve formě obkladů.
Naše tělo přebytek soli vylučuje močí, takže pokud hodně solíme, velmi namáháme ledviny a můžeme si je poškodit. Naopak při práci a námaze a v létě potřebujeme soli o něco více, protože ji vylučujeme při pocení.
Sůl zadržuje vodu v těle, zvyšuje krevní tlak, podporuje NS (sodné a draselné ionty přenášejí nervové vzruchy, přesun informací), alkalizuje střevní tekutiny a podporuje trávení. J součást krevní plazmy, ovlivňuje její hustotu a tlak. Ledviny vylučují Na, když je jí moc, zatěžujeme je, když je ji málo, tak to je též špatné. Tělo obsahuje cca 150 g soli, 1/10 se denně vyloučí z těla ledvinami, slzami, pocením, močením.
Doporučená denní dávka je 6 až 8 g soli denně (hodně produktů obsahuje sůl ve vysoké koncentraci, které škodí organismu – mlsky, uzeniny, polotovary).
Nedostatek soli může způsobittrávicí problémy, nízký tlak, nadbytek soli vylučuje z těla až 9x více draslíkuanarušuje homeostázu těla, může to pak podpořit vznik artritidy, osteoporózy apod.
Mořská sůl je získávána odpařováním z mořské vody. Po odpaření je našedlá, a jakmile projde rafinací, stává se čistě bílou. Přirozeně obsahuje jod, ale jeho množství záleží od místa, kde byla získána.
Kamenná sůl se těží v dolech a počátky její těžby se odhadují někdy kolem roku 1000 př. n. l.
Po vytěžení se sůl upravuje mletím a čištěním. K nám v dávných dobách putovala po solných stezkách.
Sůl má slanou chuť a chladnou povahu. Ovlivňuje žaludek, ledviny, tlusté a tenké střevo. Sůl čistí horko, ochlazuje krev, rozpouští hlen. Pokud máte otoky, trpíte nadváhou, solte raději solí kamennou nebo himalájskou, určitě ne mořskou, která v sobě uchovává vlhko z vody, z které se těží. Naopak u suchosti sliznic a kůže využívejte sůl mořskou.
Některé druhy solí
Vhodné je vyhnout se rafinované (demineralizace a vylepšování) soli nebo jodizované soli. Vše je v anorganické kvalitě. Pokud je sůl celá, obsahuje minerály a podporuje vstřebávání minerálů a vitamínů z jídla.
a živin z jídla.