Vepřové maso



Obsah

Vepř byl zvířetem teplých krajů. Pěstoval se v době prvních faraonů v Egyptě a velmi rádi ho jedli i staří Řekové. I u nás byli velmi často chováni vepři masného typu a zabijačka na podzim byla zdrojem masa pro dlouhou zimu. Maso se udilo, nakládalo se prosolené do dřevěných sudů.

Obsahuje vitaminy B1, B2, B3.

Vepřové maso je teplé, proto se moc nehodí ho konzumovat v létě a používat ho na grilovaní. Zbytečně moc nás zahřívá. Má sladkou a slanou chuť a podporuje činnost jater, doplňuje ledviny a tvoří krev, zvlhčuje.

Tomuto masu by se měli vyhýbat ti, kteří trpí kožním onemocněním, velmi střídmě by ho též měli konzumovat lidé s kardiovaskulárními onemocněními. Na podzim a v zimě je vhodným doplňkem stravy, která nám dodá energii a teplo. Při pečení k němu přidávejte například jablka, jako naši předkové, abyste horkost úpravy trochu neutralizovali. Nadměrná konzumace vepřového masa vede k obezitě a tvoří vlhko a hlen.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Crohnova choroba a vitální houby

Zobrazit Článek

Crohnova choroba a vitální houby
6 min

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny

Zobrazit Článek

Wu Xing: Pět prvků tradiční čínské medicíny