Zelí



Obsah

Zelí je národní zeleninou a jídávalo se velmi často v domácnost s chlebem, hrachovou kaší, s brambory, knedlíky, nebo jenom tak maštěné. Bylo známo již ve starém Římě a velmi ceněno. Mezi lidem se věřilo, že lák ze zelí je léčivý. V zimním období bylo naložené zelí velmi důležitou zeleninou a zdrojem vitamínu a mohli jste ho najít snad v každé domácnosti. 

Zelí je bohaté na vitamin A a C, řadu vitaminů B, vápník, hořčík, draslík a železo. Vápníku má skoro stejně jako vejce, hrách nebo ředkvičky.

Červené zelí obsahuje selen, vitamin B3, kyselinu listovou, vitamin C. Zlepšuje činnost štítné žlázy.

Je zásadité, má sladkou chuť a neutrální povahu. Podporuje trávení, uvolňuje akutní bolesti, je vhodné při problémech s žaludečními a dvanácterníkovými vředů. Ovlivňuje hlavně tlusté střevo. Pokud je kvašené, tak velmi prospívá játrům a žlučníku. Není vhodné při gynekologických výtocích.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury – 30. díl – Čtyři brány
4 min

Jak na hyperfunkci štítné žlázy?

Zobrazit Článek

Jak na hyperfunkci štítné žlázy?
4 min