Žito



Obsah

Tato obilovina bývávala hlavní plodinou zemí českých. Svůj název získala od starých Slovanů od slova „žíti“. Žito a oves jako jediné obiloviny jsou evropského původu, protože ostatní druhy se k nám dostaly většinou z Asie.

Ze všech obilí obsahuje nejvíce vitamínů B, 11% bílkovin, 72% uhlohydrátů a asi 1,3% tuku. Ze žitné mouky (výražky) se dříve připravoval nejenom chléb, ale i se z ní pekly buchty a koláče. Vyráběla se z něho káva (melta). Teprve módní pšenice ho postupně začala vytlačovat na okraj.

Žito má lepek, ale obsahuje ho méně, než pšenice.

Je neutrální povahy a má sladkou a hořkou chuť. Podporuje imunitu, je diuretické a pomáhá uvolňovat zadržované tekutiny. Vývar z žita je vhodný při otocích nebo hubnoucích kůrách.




Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Granátové jablko

Zobrazit Článek

Granátové jablko

Grapefruit

Zobrazit Článek

Grapefruit

Hroznové víno

Zobrazit Článek

Hroznové víno

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?

Zobrazit Článek

Rezistence na antibiotika: Jak velký je to problém?
7 min

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí

Zobrazit Článek

Jak překonat emoční přejídání: Tipy na zvládání stresu a emocí
9 min