Sardinková pomazánka

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)
  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari
  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě

Sardinková pomazánka




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)
  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari
  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 1/2 citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě

Dnes si společně připravíme recept na sardinkovou pomazánku v elementu VODA - ZIMA (17 listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Pro milovníky sardinek je tato pomazánka opravdu výživnou alternativou zdravé snídaně. Sardinky jsou reprezentantem zdravé živočišné bílkoviny a navíc obsahují velmi zdravé „promazávací“ omega-3 oleje. Díky drobným kůstkám, s nimiž je konzumujeme, jsou navíc potravinou plnou vápníku.

A vzhledem k tomu, že jsou sardinky velmi malé rybičky, je obsah škodlivin z moře a těžkých kovů, ve srovnání s velkými rybami, nízký (naopak tuňáka z tohoto důvodu – zvláště dětem, těhotným a kojícím ženám - nedoporučuji).

Tak pojďme vařit!

Na 2-4 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • špetka kurkumy

ZEMĚ

  • 2 lžíce másla
  • 2 sterilované okurky (na jemno nakrájené)

KOV

  • 1 cibule (na jemno nakrájená)
  • barevný pepř z mlýnku
  • špetka indického kari

VODA

  • špetka nerafinované soli
  • 2 plechovky sardinek ve vlastní šťávě

DŘEVO

  • ½ citronu
  • 2 lžíce bio rajčatového protlaku v tubě
Zima_Sardinková pomazánka (003)

Postup:

  • Sardinky zbavíme šťávy a spolu s máslem je dáme do misky.
  • Přidáme indické kari, trochu namletého barevného pepře, špetku soli a kurkumy.
  • Přikápneme citron a přidáme rajčatový protlak.
  • Rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  • Zamícháme nasekanou cibulku a na kostičky nakrájenou okurku.
  • Pomazánku konzumujeme s domácím kváskovým chlebem a s čerstvou zeleninou, nejlépe s kousky mrkve.

Můj tip:

Sardinky kupujte vždy naložené ve vlastní šťávě, nikdy ne v oleji. Jednat tyto oleje nebývají lisované za studena a navíc se v nich rozpouští omega-3, které jsou v sardinkách obsažené. Takže když olej vylijeme (což je vhodné – neznáme jeho kvalitu), ztratíme tak cenné omega-3 mastné kyseliny.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

1 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

Quinoový salát s dýní a mandlemi

Zobrazit Recept

Quinoový salát s dýní a mandlemi
60 min

Domácí zeleninové chipsy

Zobrazit Recept

Domácí zeleninové chipsy
60 min

Krémové houbové rizoto

Zobrazit Recept

Krémové houbové rizoto
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky

Zobrazit Článek

Vyhněte se stresu z vánočních příprav a užijte si klidné svátky
4 min