Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Co potřebujete

  • 4 vejce
  • Čerstvé špenátové listy
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • 1/2 menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 100 g ricotty
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
  • Olivový olej
  • Máslo / ghee
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Sůl, pepř

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem




Co potřebujete

  • 4 vejce
  • Čerstvé špenátové listy
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • 1/2 menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1/2 hrnku mraženého hrášku
  • 100 g ricotty
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
  • Olivový olej
  • Máslo / ghee
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • Sůl, pepř

Jaro je podle tradiční čínské medicíny (TCM) obdobím elementu dřeva, který je spojen s játry a žlučníkem. Po zimě je potřeba tělo podpořit, rozhýbat a umožnit volný tok energie (Qi).

Ideálními potravinami jsou:

  • Zelené potraviny – špenát, hrášek, bylinky, jarní cibulka podporují činnost jater.
  • Lehké bílkoviny – vejce a ricotta dodávají výživné látky, ale nezatěžují trávení.
  • Mírně kyselé chutě – v malém množství mohou harmonizovat játra a podpořit jejich funkci.

Tento recept je skvělým jarním jídlem, které podpoří organismus, napomůže harmonickému toku Qi a dodá tělu lehkou, osvěžující energii.

Co budeme potřebovat (na 2 porce):

Na omeletu:

  • 4 vejce
  • Hrst čerstvých špenátových listů (najemno nasekaných)
  • 1 lžíce mléka nebo vody
  • Špetka soli a pepře
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla

 

Na náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ menší cibule (najemno nakrájené)
  • 1 hrnek čerstvého špenátu (baby špenát nebo klasický)
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • Špetka soli a pepře
  • 100 g ricotty
  • Špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • 1 jarní cibulka (nakrájená na kolečka)
  • 2 ředkvičky (nakrájené na tenké plátky)
Omeleta s riccottou

Jak na to:

Dušený špenát s hráškem:

  • Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghee a orestujeme cibulku dozlatova.
  • Přidáme čerstvý špenát a necháme ho zavadnout.
  • Přidáme mražený hrášek a krátce podusíme (asi 5 minut).
  • Dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Odstavíme.

 

Omeleta se špenátem:

  • Vejce rozšleháme s mlékem/vodou, solí a pepřem.
  • Vmícháme nasekané špenátové listy.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo nebo ghee a vlijeme vaječnou směs.
  • Na mírném plameni necháme omeletu pomalu ztuhnout, dokud nebude pevná.

 

Dokončení:

  • Hotovou omeletu pomažeme ricottou.
  • Navrch rovnoměrně rozložíme dušený špenát s hráškem.
  • Přeložíme na půlku a posypeme jarní cibulkou, plátky ředkviček a zakápneme olivovým olejem.

Dobrou chuť

Autor: Moudrá Želva

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem

Zobrazit Recept

Cuketové placičky s čerstvými bylinkami a jogurtovým dipem
2 min
30 min

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem

Zobrazit Recept

Letní bylinkový salát s chia semínky a citrusovým dresinkem
1 min
30 min

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem

Zobrazit Recept

Quinoa s pečeným tofu a tahini dresinkem
1 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?

Zobrazit Článek

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?
7 min

Trápí vás sucho v ústech?

Zobrazit Článek

Trápí vás sucho v ústech?
5 min