Slezina – střed našeho zdravého vesmíru


Většina z vás asi ví, že slezina je poměrně malý orgán v levém podžebří, který funguje jako součást imunitního systému. Rozkládají se v ní už opotřebované červené krvinky a vytvářejí se bílé krvinky a protilátky. To je sice velmi zajímavé, ale o slezině jako orgánu podle západní medicíny dnes moc mluvit nebudeme. Budeme mluvit o Slezině a jejímu vlivu na náš imunitní systém z pohledu čínské medicíny.

Většina z vás asi ví, že slezina je poměrně malý orgán v levém podžebří, který funguje jako součást imunitního systému. Rozkládají se v ní už opotřebované červené krvinky a vytvářejí se bílé krvinky a protilátky. To je sice velmi zajímavé, ale o slezině jako orgánu podle západní medicíny dnes moc mluvit nebudeme. Budeme mluvit o Slezině a jejímu vlivu na náš imunitní systém z pohledu čínské medicíny.

Na úvod musím zmínit, že tradiční čínská medicína rozděluje náš svět do pěti systémů nebo též pěti prvků či elementů. Jsou to: dřevo, oheň, země, kov a voda. Každá věc a každý jev se díky svým vlastnostem řadí k jednomu z těchto prvků a stejně tak i v našem těle každému z prvků vládne jeden orgán. Dřevu vládnou Játra, ohni Srdce, zemi Slezina, kovu Plíce a vodě Ledviny. A podle ovládajícího orgánu se běžně v těle daný prvek nazývá. Takže pokud čínský lékař mluví o Játrech, tak většinou nemyslí pouze tu chemickou továrnu, kterou si každý z nás nosí v pravém podžebří, ale mluví o celém systému, kam kromě jater samotných patří i žlučník, oči, vlasy, nehty nebo emoce vzteku. A stejně tak v případě Sleziny mluví čínská medicína o žaludku, svalech, ústech a také myšlení, intelektu či přemítání. Tím pádem, pokud máme problém s ochablými svaly, bude třeba Slezinu posílit.

Tomuto systému pěti prvků se říká Wu Xing a lékař čínské medicíny ho používá jak k diagnostice, tak k následné léčbě. Celý systém musí být v rovnováze, aby náš organismus fungoval správně. Bohužel je tato rovnováha velmi křehká. Vše souvisí se vším. Nerovnováha jednoho systému rychle vyvolá nerovnováhu jiného. Vzhledem k tomu je však terapeut schopen určit nejen to, jak nemoc vznikla, ale i jak se bude vyvíjet.

Ve staré Číně žil jeden lékař, který se jmenoval Li Dong Yuan. Ten pochopil, že systém Sleziny zaujímá v našem organismu výjimečné místo a založil Školu země. Jeho učení se opírá o tezi, že většina problémů vychází ze slabé energie Qi Sleziny. Tzn. posilováním Qi Sleziny jsme schopni vyléčit většinu zdravotních problémů. Když posílíme Qi Sleziny, tak si tělo samo poradí s ostatními nerovnováhami.

Slezina je prvek zemitý a podle toho se také chová. Je to takový střed našeho těla, je to stabilita, je to něco stálého. Proto je pro náš zdravotní stav extrémně důležitá.

Stěžejním úkolem Sleziny je přeměňovat potravu na energii Qi a krev. Qi a krev jsou pro člověka velmi důležité, protože představují „palivo“ našeho organismu. Aby stroj mohl fungovat, potřebuje palivo. A naším palivem je Qi a krev. Zjednodušeně můžeme říct, že Slezina zodpovídá za naše „trávení“ ve smyslu přeměny potravy na Qi a krev. Za trávením tedy nestojí žaludek, jak bychom si mohli myslet – ten je jen takovou „spalovací komorou“, kde proces trávení probíhá, ale „hnací síla“ celé transformace vychází ze Sleziny. Kromě potravy Slezina přeměňuje i tekutiny. Pokud bude naše Slezina dostatečně silná, bude tento proces přeměny fungovat dobře a náš organismus bude plný Qi a krve, což znamená, že bude mít dostatek paliva k fungování a bude prospívat.

Dalším úkolem Sleziny je vše nadzvedávat a udržovat na svém místě. Pokud je tato funkce oslabená, dochází např. k poklesu či výhřezu vnitřních orgánů, k chronickému průjmu, nadměrné únavě apod.

Obrázek4

Jak posilovat naši Slezinu?

Jelikož je Slezina synonymem k trávení, pak její kondici bude v prvé řadě ovlivňovat to, co jíme. Čínská medicína rozděluje způsoby stravování na stravování pro zdravé a pro nemocné.  U nemocných musí strava vyrovnávat nerovnováhy v organismu, respektive nerovnováhy Yin a Yangu. V praxi to znamená, že pokud je v organismu chlad (převládá Yin), tak ho zahříváme a naopak. Pokud máme chlad ve Slezině, protože jíme stále zmrzlinu, bude cílem Slezinu zahřívat např. teplými polévkami. Stravování u nemocných je velmi individuální a závisí na konstituci konkrétního člověka a povaze nemoci. Z toho jasně vyplývá, že co jednomu pomůže, to druhému ublíží. Je třeba zdůraznit, že ve stravování neexistuje svatý grál, přestože ho všichni hledají. Ačkoliv někteří tvrdí, že ho objevili a že tahle potravina nebo doplněk stravy pomůže úplně všem a zcela na všechny problémy, z pohledu tradiční čínské medicíny to prostě není možné.

(Nicméně zde není prostor, abychom rozebírali různé stravovací léčebné plány. To si necháme na jindy.)

Jak tedy jíst, abychom Slezině prospěli?

Nastíním vám v podstatě takový univerzální způsob stravování i pro zdravé lidi (nebo alespoň přiměřeně zdravé).

Vyhněte se všemu, co Slezina nesnáší a co ji oslabuje: 

Nesnáší nepravidelnost, a to nejen v jídle, ale i v celém životě. Měli bychom pravidelně (ve stejné časy) vstávat, jíst, pracovat, cvičit a chodit spát. Čím více pravidelnosti svému životu dáme, tím bude Slezina šťastnější. Nejdůležitější je samozřejmě pravidelnost ve stravování. “Je jedno, co budete jíst, hlavně to jezte pravidelně“. Čínští lékaři doporučují jíst 2−3x denně. Najíst se a pak nechat Slezině dostatek času na trávení a na obnovení její energie Qi. Některé současné přístupy radí, že pokud chcete zhubnout, měli byste jíst každé 2 hodiny. Zčásti je to pravda. Častým příjmem potravy se rozhýbe metabolismus a začne rychleji spalovat. Mohli bychom říci, že Slezina zintenzivní svoji činnost. Problém ale je, že se díky takto intenzivní činnosti její Qi ještě více vyčerpá. Někdy po týdnu, někdy po několika měsících. A pak stačí pár nepovedených dní, kdy se (u)spokojíte s „junk food“ a jste na vyšší váze, než jste byli na počátku. Prostě klasický jo-jo efekt.

Mé doporučení zní jíst 2x nebo 3x za den vždy ve stejný čas. A žádné uzobávání mezi těmito jídly. Jen přiměřeně pít vodu nebo slabý čaj. Zároveň je vše nutné přizpůsobit stavu konkrétního člověka. 40kilová žena s hypoglykémií nemůže jíst jen 2x denně!!! Z tohoto úhlu pohledu není úplně optimální ani dlouhodobý půst. Oproti tomu moderní „přerušovaný půst“ může přinést tělu jisté benefity.

Slezina nesnáší přejídání. Je to v podstatě stejný princip, který jsem popisoval výše. Pokud jíme velké porce vydatných jídel, potřebuje Slezina hodně energie Qi, aby nadměrné porce zpracovala. Tím svoji energii nadbytečně vyčerpává. Ideální je jíst do 80 % sytosti. Po jídle byste stále měli cítit jistý pocit malého hladu. Ale opravdu malého. Nadměrné množství jídla v kombinaci s oslabenou přeměňovací funkcí Sleziny vede ještě k dalšímu jevu, který s nadváhou souvisí. Potrava začíná stagnovat. Prostě se posunuje příliš pomalu. Asi to znáte jako „zpomalený metabolismus“. A stejně jako kompost na zahrádce se začne zahřívat, přičemž se v důsledku zpomaleného posunu potravy vytváří v našem Žaludku horko, čímž vzniká jev, kterému říkáme „vlčí hlad“. Prostě máme pořád hlad. Na jedné straně máme stále potřebu jíst a na druhé straně slabá Slezina potravu přeměňuje a posouvá jen pomalu. A to není pro člověka, který chce hubnout, dobrá kombinace.

Slezina nesnáší vlhkost. Vlhkost, zvláště studenou vlhkost (např. v podobě zmrzliny), která ji vyčerpává a přispívá k tvorbě další nadbytečné vlhkosti (tím se například vysvětluje, proč je pro některé ženy koupání ve studené vodě spouštěčem gynekologických výtoků). Typickým příkladem vlhkých a chladných potravin jsou mléčné produkty – mléko, tvaroh, jogurty. A co teprve ráno studený jogurt vytažený z lednice! Máslo a tvrdé sýry tolik nevadí.

Slezina nesnáší cukr. A teď prosím znalce čínské medicíny, vyčkejte se svou kritikou a tvrzením, že „Slezina přeci miluje cukr“. Ano, máte pravdu, ale i u cukru platí moje oblíbená zásada přiměřenosti. Slezina potřebuje cukr, protože z něj vytváří energii Qi. Ale není cukr jako cukr. Bílému rafinovanému cukru se říká „zloděj Qi“. Tento rychlý cukr rozpohybuje aktivitu Sleziny až moc a zároveň ji velmi rychle vyčerpá. Určitě to znáte. Když jste unavení a vyčerpaní, dali byste cokoliv za kousek něčeho sladkého, co vám rychle dodá energii. Bílý cukr to udělá spolehlivě. Pokud budete Slezinu zásobovat bílým cukrem příliš, poměrně rychle ji zahltíte a vyčerpáte. A Slezina začne vyrábět již zmíněnou patologickou vlhkost, která se začne ukládat v podobě tuku.

Je to vlastně takový začarovaný kruh, slabá Slezina vyrábí málo Qi a krve. Jsme unavení a cítíme, že nejpozději hned potřebujeme rychlou energii. Máme vyloženě chuť na něco sladkého. Dáme si čokoládu. Chvíli se cítíme super, ale po nějaké době jsme na tom hůř, než jsme byli předtím. A tak pořád dokola. Stejně jako s cukrem je to s bílou moukou. Jsou to v podstatě také rychlé cukry, které Slezinu v konečném důsledku oslabí. Proto myslete na to, že je třeba Slezině dopřávat „pomalé cukry“, které se dávkují postupně. Ideálně celozrnné pečivo nebo obilné kaše.

Slezina nesnáší sezení. Musí se hýbat. Při sedavém zaměstnání jdou kila nahoru velmi rychle. Takže doporučuji pohyb – ale opět přiměřený. Nadměrně intenzivní pohyb vyčerpá z těla příliš krve a energie Qi a slabá Slezina nestíhá v dostatečně krátké době tento stav obnovit. Ideální jsou svižná chůze, Taiji nebo jóga. Ve své ordinaci jsem měl již několik vrcholových sportovkyň, které se v pubertě, kdy dochází k velké spotřebě Qi a krve na růst, příliš vyčerpávaly. Ztratily menstruaci a později nemohly otěhotnět.

Slezina nesnáší nadměrné přemýšlení. I to ji oslabuje. Máte-li problém, stále o něm přemýšlíte, čímž oslabujete Qi Sleziny, a oslabená Slezina vás nutí ještě více přemítat. Opět jeden začarovaný kruh.

Obrázek5

Dodržujte pár pravidel, které jsou pro Slezinu prospěšné

Upravte svůj jídelníček tak, aby podporoval posílení Qi Sleziny. Dávejte přednost chutným, jednoduchým jídlům, která se skládají z malého množství přísad. Základem by měly být složité sacharidy doplněné malým množstvím vysoce hodnotných proteinů (bílkovin) a lehce povařené zeleniny. K získání té nejkvalitnější energie Qi doporučuji vybírat si čerstvé suroviny, které budou lahodit nejen jazyku, ale i oku. Lokálně pěstované sezónní potraviny mají nejlepší Qi. Přestože každé jídlo je třeba tepelně upravit, nedoporučuji zbytečné rozvařování. V závislosti na druhu potraviny většinou postačí lehké povaření, po kterém jídlo zůstane ještě trochu křupavé. Listovou a křehkou zeleninu stačí lehce povařit, zatímco kořenová zelenina a zrniny si udrží tvar, strukturu a Qi i po dlouhém pomalém vaření.

  • Jídlo si užívejte! Proces trávení potravy začíná již v ústech, proto je třeba potravu důkladně rozžvýkat a pomalu vychutnávat.
  • Přísné či jednotvárné diety Slezině škodí.
  • Už samotná přípravamůže mít značný vliv na celkovou kvalitu Qi a blahodárné účinky jídla. Není třeba zdůrazňovat, že pokrmy připravované s láskou a potěšením chutnají lépe než ty zakoupené v obchodech nebo připravované ve spěchu či s nechutí. To je často kamenem úrazu, protože ne každý vaří rád, nebo na to má dostatek času. Avšak věnování času a úsilí vlastní výživě je samo o sobě důležitou součástí léčebného procesu. Na posilování Sleziny se totiž můžete sami aktivně podílet tím, že si o víkendech vyhradíte čas na přípravu hustých a výživných polévek, zeleninových a masových vývarů a šťáv z dušeného masa a zeleniny. Navíc si tím zlepšíte duševní pohodu, což Slezině rovněž prospívá.
  • Říkám “ano” navšechna vařená a teplá jídla, dlouhé pomalé vaření; polévky, zeleninové a masové vývary a šťávy z dušeného masa či zeleniny; důkladné žvýkání; jednoduché kombinace několika málo přísad; menší porce častěji; dodržování pravidelných časů k jídlu; dostatek složitých sacharidů a zeleniny, málo masa.
  • Říkám „ne“ nanadměrnou konzumaci nápojů společně s jídlem; přejídání; vynechávání jídel; stravování se během práce.

Preferujte prospěšné potraviny:

  • Neutrální nebo teplé sladké chutě:lehké obiloviny, zvláště bílá rýže a rýžová kaše (congee), oves, pražený ječmen, lepkavá (sladká) rýže, špalda, dýně, sladké brambory, celer, tykev, mrkev, kukuřice, pastinák, cizrna, černé fazole, batáty, jamy, hrách, vlašské ořechy, kompot, kuřecí, hovězí, jehněčí, játra, ledvinky, makrela, tuňák, ančovičky.
  • Ostré chutě (v malých množstvích):cibule, pórek, česnek, vodnice, paprika, čerstvý zázvor, skořice, muškátový oříšek, fenykl, kuchyňská koření.
  • Složité sladké chutě (v malých množstvích):melasa, datle, rýžový sirup, ječný slad, palmový cukr.

Omezte či se vyhýbejte těmto potravinám:

  • Nevařené a syrové potraviny chladné povahy:saláty, syrové ovoce (celé i vymačkaný džus, zvláště z citrusů), pšenice, klíčky a obilné výhonky, syrová zelenina, rajčata, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), tofu, chaluhy, sůl, přílišné množství sladkých jídel a koncentrovaná sladidla, hnědá rýže, antibiotika, vitamin C (ve větším množství než 1–2 gramy denně), pivo.
  • Potraviny zadržující a vytvářející vlhkost:zmrzlina a mléčné výrobky (kromě malého množství másla), cukr, čokoláda, ořechy a semínka (s výjimkou vlašských ořechů), ořechová másla.

Nezapomínejte na zásadu individuálnosti! Je dobré mít na paměti, že existují obecné zásady pro posílení Sleziny, ale zároveň jsme každý jiný a nerovnováhy v těle máme jinak poskládané. Jedna potravina může jednomu pomoci a druhému ublížit. Používejte tedy jednoduché pravidlo. Pokud je vám po nějakém jídle těžko, jste unavení, ospalí, trpíte na nadýmání či průjem, pak to není to správné jídlo pro vás. Třeba jen v tuto chvíli. Za rok se to může změnit. Dále je třeba preferovat jiné složení potravy v létě a jiné v zimě. Šťavnatý chladný meloun v letním vedru skvěle osvěží, ale v zimě byste na něj měli zapomenout.

Hlídejte si podíly jednotlivých složek potravy. Snadno stravitelné sacharidy obsažené například v bílé rýži, ovsu a škrobovité kořenové zelenině by měly tvořit hlavní složku potravy (cca 40−60 %). Zbytek by měla tvořit vařená zelenina, červená a žlutá zelenina (30−40 %) a nakonec malý podíl (zhruba 10−20 %) vysoce kvalitních proteinů. To je zvlášť důležité v počátcích léčby. Teprve až začne Slezina sílit, lze přidávat další potraviny. Nicméně v případě nadbytku vlhkosti v organismu je třeba pečlivě hlídat objem přijímaných sacharidů. Pokud již Slezina zesílila nebo pobýváme-li v horkém podnebném pásu, lze přidat i menší množství listové zeleniny.

Obrázek6

Jak můžeme Slezinu ještě více posílit?

Bylinkami. Čínská medicína říká, že bylinky jsou jen koncentrovanější potraviny. To znamená, že problém, který bychom změnou stravování řešili třeba rok, zvládneme pomocí bylinek mnohem rychleji. Bylinky se v čínské medicíně používají v kombinacích. Běžný recept obsahuje pět až patnáct různých bylinek. Pojďme si teď čtyři takové nejpoužívanější recepty projít.

Jian Pi Tang

Tato tradiční směs obsahuje několik skupin bylinek. První skupina posiluje Qi Sleziny, její energii a schopnost trávit potravu. Patří sem třeba atraktylis velkoúborový nebo pazvonek chloupkatý. Druhá skupina odvádí z organismu patologickou vlhkost a tím též posiluje energii Sleziny. Do této skupiny patří třeba houba pornatka kokosová. Pak je zde velká skupina bylinek, které přímo podporují trávicí proces. Do této skupiny zařazujeme hloh peřenoklaný, muškátový ořech či kůru z mandarinky. Ke směsi je přidaný i koptis čínský, jehož úkolem je jemně zchlazovat horko vzniklé stagnací potravy. Jiang Pi Tang tedy používáme u stavů jako jsou nadýmání, nechutenství, průjem, zpomalený metabolismus či únava.

Mu Xiang Shun Qi Wan

Druhou směsí je tradiční recept na uvolnění blokád v trávicím systému. Pokud je energie Qi Sleziny slabá, začne se trávení zpomalovat a potrava začne tvořit blokády, což s sebou přináší celou řadu problémů. Od nadýmání přes říhání, bolesti břicha, pálení žáhy, reflux až po nechutenství či zácpu.  Tento recept funguje výborně symptomaticky v případě, že se přejíte. Obsahuje hlavně byliny, které rozhýbávají trávicí systém a stagnující potravu: chrpovník lopuchový, amom huňatý, šáchor hlíznatý, kůru mandarinky atd.

 Bu Zhong Yi Qi Tang

Autorem receptu Bu Zhong Yi Qi Tang je starověký čínský lékař Li Dong Yuan (1180–1251). Obsahuje byliny, které doplňují energii Qi Sleziny a zároveň ji zvedají nahoru. Tento pokles se projevuje různými výhřezy či poklesy orgánů. Nebo také snadným vznikem modřin. Díky své zvedací funkci je tato směs často užívaná u únavových stavů. Nebo u lidí trpících nízkým krevním tlakem. Dále se používá u stavů, jako jsou slabost či atrofie svalů, nechutenství, inkontinence, křečové žíly, chronický průjem, slabá menstruace, špinění, opakované potraty apod.

 Gui Pi Wan

Tato výjimečná a často užívaná směs obsahuje dvě velké skupiny bylin. První skupina bylin, mezi které patří ženšen či kozinec blanitý, posiluje energii Qi Sleziny. Druhá skupina posiluje Srdce. A ti, kteří znají blíže čínskou medicínu, vědí, že v Srdci sídlí duše Shen, což je v podstatě synonymum pro naši psychiku. Proto je tato směs více o psychickém stavu než o problémech s trávením. Používá se u lidí, kteří hodně mentálně pracují. Je proto velmi oblíbená u studentů v době zkouškového období. Dále je vhodná u lidí, kteří trpí přemítáním a stále dokola řeší nějaký problém. Což vyčerpává nejen Srdce, ale i Slezinu.

Tolik o systému Sleziny, který je takovým středobodem našeho vlastního vesmíru.

 

Autor: Milan Schirlo – terapeut tradiční čínské medicíny



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

2 KOMENTÁŘŮ
Přejít do komunity

Na podobné téma

TCM zmírňuje symptomy chronického únavového syndromu

Zobrazit Článek

TCM zmírňuje symptomy chronického únavového syndromu
10 min

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou

Zobrazit Článek

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou
5 min

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce

Zobrazit Článek

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce
3 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou

Zobrazit Článek

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou
5 min

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce

Zobrazit Článek

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce
3 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.