Krémové houbové rizoto
Dnes si připravíme recept na telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco blíže o tuřínu.
Tuřín
Patří mezi nejstarší užitkové rostliny a pěstuje se déle než 4 000 let. Zmiňuje se o něm již Hérodotos i Plinius starší. Tuřín pochází ze Středomoří, kde se využíval nejen jako příloha k masu, ale i do teplých salátů. Obsahuje velké množství vitaminu C a vápník. Vzhledem k tomu, že obsahuje 90 % vody, je i velmi dietní a vhodný pro všechny, kteří mají zažívací potíže. V Čechách se používal jako příloha k jídlu do doby, než se u nás začaly používat brambory.
Z pohledu TCM má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje činnost sleziny a žaludku.
A nyní už se pojďme pustit do vaření.
Co budeme potřebovat: 4 plátky telecího masa, 1 velká cibule, 5 hlaviček hříbků, 4 polévkové lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř, případně 2 polévkové lžíce sladké smetany
Jak na to:
Šťávu můžeme dochutit i trochou sladké smetany.
Co budeme potřebovat: 1 kg tuřínu (oloupaný a nakrájený na kostky), 2 ks velké brambory, 1 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky hrubě mletého pepře, špetka muškátového oříšku
Jak na to:
Nebuďte překvapeni, že tuřínová kaše bude mít jinou konzistenci, než jsme zvyklí u bramborové kaše.
Přeji dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.