Telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší

Co potřebujete

  • 4 plátky telecího masa
  • 1 velká cibule
  • 5 hlaviček hříbků
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • případně 2 polévkové lžíce sladké smetany
  • 1 kg tuřínu
  • 2 ks velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku

Telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší




Co potřebujete

  • 4 plátky telecího masa
  • 1 velká cibule
  • 5 hlaviček hříbků
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • případně 2 polévkové lžíce sladké smetany
  • 1 kg tuřínu
  • 2 ks velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku

Dnes si připravíme recept na telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco blíže o tuřínu.

Tuřín

Patří mezi nejstarší užitkové rostliny a pěstuje se déle než 4 000 let. Zmiňuje se o něm již Hérodotos i Plinius starší. Tuřín pochází ze Středomoří, kde se využíval nejen jako příloha k masu, ale i do teplých salátů. Obsahuje velké množství vitaminu C a vápník. Vzhledem k tomu, že obsahuje 90 % vody, je i velmi dietní a vhodný pro všechny, kteří mají zažívací potíže. V Čechách se používal jako příloha k jídlu do doby, než se u nás začaly používat brambory.

Z pohledu TCM má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje činnost sleziny a žaludku.

 

A nyní už se pojďme pustit do vaření.

Telecí řízky s hříbky

A,Closeup,Photo,Of,Scallopine,Di,Vitello,,Veal,Scallopini,,A

Co budeme potřebovat: 4 plátky telecího masa, 1 velká cibule, 5 hlaviček hříbků, 4 polévkové lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř, případně 2 polévkové lžíce sladké smetany

Jak na to:

  • Maso zbavíme blan, otřeme utěrkou, naklepeme ho a osolíme.
  • Jemně nakrájíme cibulku a usmažíme ji na másle dorůžova.
  • Plátky masa obalíme v mouce, zprudka je opečeme na rozpáleném másle a vložíme je k osmažené cibulce. Zalijeme je vývarem nebo vodou tak, aby řízky byly ponořeny, a dusíme je do měkka.
  • Hlavičky hříbků nakrájíme na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, přidáme kmín, sůl a podusíme doměkka.
  • Udušené hříbky pak přidáme k řízkům, přidáme snítku rozmarýnu, chvíli podusíme, dochutíme, vyndáme snítku rozmarýnu a podáváme s kaší z tuřínu.

Šťávu můžeme dochutit i trochou sladké smetany.

Kaše z tuřínu

Fresh,Turnips,On,An,Old,Wooden,Box

Co budeme potřebovat: 1 kg tuřínu (oloupaný a nakrájený na kostky), 2 ks velké brambory, 1 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky hrubě mletého pepře, špetka muškátového oříšku

 

Jak na to:

  • Tuřín i brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  • Osolenou vodu přivedeme k varu a tuřín s bramborem vaříme cca 20-25 minut doměkka.
  • Následně scedíme, přidáme máslo a rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši.
  • Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.

Nebuďte překvapeni, že tuřínová kaše bude mít jinou konzistenci, než jsme zvyklí u bramborové kaše.

 

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Pohankové rizoto s houbami

Zobrazit Recept

Pohankové rizoto s houbami
60 min

Detoxikační polévka podle TCM

Zobrazit Recept

Detoxikační polévka podle TCM
60 min

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami

Zobrazit Recept

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?

Zobrazit Článek

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?
5 min

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min