Telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší

Co potřebujete

  • 4 plátky telecího masa
  • 1 velká cibule
  • 5 hlaviček hříbků
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • případně 2 polévkové lžíce sladké smetany
  • 1 kg tuřínu
  • 2 ks velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku

Telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší




Co potřebujete

  • 4 plátky telecího masa
  • 1 velká cibule
  • 5 hlaviček hříbků
  • 4 polévkové lžíce hladké mouky
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • případně 2 polévkové lžíce sladké smetany
  • 1 kg tuřínu
  • 2 ks velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • špetka muškátového oříšku

Dnes si připravíme recept na telecí řízky s hříbky a tuřínovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco blíže o tuřínu.

Tuřín

Patří mezi nejstarší užitkové rostliny a pěstuje se déle než 4 000 let. Zmiňuje se o něm již Hérodotos i Plinius starší. Tuřín pochází ze Středomoří, kde se využíval nejen jako příloha k masu, ale i do teplých salátů. Obsahuje velké množství vitaminu C a vápník. Vzhledem k tomu, že obsahuje 90 % vody, je i velmi dietní a vhodný pro všechny, kteří mají zažívací potíže. V Čechách se používal jako příloha k jídlu do doby, než se u nás začaly používat brambory.

Z pohledu TCM má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje činnost sleziny a žaludku.

 

A nyní už se pojďme pustit do vaření.

Telecí řízky s hříbky

A,Closeup,Photo,Of,Scallopine,Di,Vitello,,Veal,Scallopini,,A

Co budeme potřebovat: 4 plátky telecího masa, 1 velká cibule, 5 hlaviček hříbků, 4 polévkové lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř, případně 2 polévkové lžíce sladké smetany

Jak na to:

  • Maso zbavíme blan, otřeme utěrkou, naklepeme ho a osolíme.
  • Jemně nakrájíme cibulku a usmažíme ji na másle dorůžova.
  • Plátky masa obalíme v mouce, zprudka je opečeme na rozpáleném másle a vložíme je k osmažené cibulce. Zalijeme je vývarem nebo vodou tak, aby řízky byly ponořeny, a dusíme je do měkka.
  • Hlavičky hříbků nakrájíme na plátky, vložíme na rozehřáté máslo, přidáme kmín, sůl a podusíme doměkka.
  • Udušené hříbky pak přidáme k řízkům, přidáme snítku rozmarýnu, chvíli podusíme, dochutíme, vyndáme snítku rozmarýnu a podáváme s kaší z tuřínu.

Šťávu můžeme dochutit i trochou sladké smetany.

Kaše z tuřínu

Fresh,Turnips,On,An,Old,Wooden,Box

Co budeme potřebovat: 1 kg tuřínu (oloupaný a nakrájený na kostky), 2 ks velké brambory, 1 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky hrubě mletého pepře, špetka muškátového oříšku

 

Jak na to:

  • Tuřín i brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  • Osolenou vodu přivedeme k varu a tuřín s bramborem vaříme cca 20-25 minut doměkka.
  • Následně scedíme, přidáme máslo a rozmixujeme nebo rozmačkáme na kaši.
  • Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku.

Nebuďte překvapeni, že tuřínová kaše bude mít jinou konzistenci, než jsme zvyklí u bramborové kaše.

 

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Zobrazit Recept

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce
60 min

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd

Zobrazit Recept

Piškotový dort s jahodami, mascarpone a lemon curd
do 2 hodin

Fenyklový salát s uzeným lososem a klementinkami

Zobrazit Recept

Fenyklový salát s uzeným lososem a klementinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem

Zobrazit Recept

Letní nevařená fermentovaná kaše s meruňkami a rybízem
30 min

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami

Zobrazit Článek

Uklidněte mysl a podpořte emocionální zdraví vitálními houbami
8 min