Teplé dušené hrušky se skořicí, medem a trochou másla


Zvlhčuje Plíce, zahřívá, posiluje Slezinu a uklidňuje mysl. Perfektní prosincový dezert nebo snídaně.

Ingredience (2 porce)

  • 2 hrušky
  • 1 lžička másla nebo ghí
  • ½ lžičky skořice
  • špetka mletého zázvoru (volitelné)
  • 1 lžička medu (nebo javorového sirupu)
  • 1 lžíce vody
  • volitelné: hrst vlašských ořechů nebo pár rozinek

Postup

  1. Hrušky oloupej a nakrájej na měsíčky.
  2. V pánvi rozehřej máslo/ghí a krátce na něm rozvoní skořici.
  3. Přidej hrušky, lžíci vody a přikryj.
  4. Dus 7–10 minut, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
  5. Na závěr vmíchej med (ať se nevaří) a případně ořechy.
dusene-hrusky

Proč je tento dezert ideální?

Hrušky

  • jemně zvlhčují Plíce
  • ulevují od suchosti (velmi běžné v zimě)
  • ochlazují, ale po tepelné úpravě se stávají neutrálními → ideální v zimě

Máslo/ghí

  • vyživuje Yin a krev
  • zjemňuje suchost

Med

  • uklidňuje, zvlhčuje, harmonizuje Slezinu

Skořice + zázvor

  • zahřívají, podporují trávení
  • vyrovnávají chladnější charakter hrušky

Recept pro Vás připravili



Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí

Zobrazit Recept

Švestkový koláč s drobenkou a skořicí
3 min
60 min

Mango breeze smoothie

Zobrazit Recept

Mango breeze smoothie
1 min
30 min

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)

Zobrazit Recept

Jahodovo-bazalkový raw dort (bez lepku a cukru)
2 min
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Dvanáct pravidel metabolického zdraví

Zobrazit Článek

Dvanáct pravidel metabolického zdraví
6 min

Tradiční čínská medicína a krize středního věku

Zobrazit Článek

Tradiční čínská medicína a krize středního věku
3 min