Meditace č. 5 - Kotvící síla dechu
Kdysi tradiční jáhly neboli slupek zbavená semena prosa zvolna získávají i u nás opět na popularitě při výběru potravin. Pochází z Afriky a suchých oblastí Asie, v Evropě se začaly pěstovat přibližně před 3 500 lety. Proso je nenáročné na podmínky, může růst v různých nadmořských výškách a v širokém pásmu zeměpisných šířek. Nevadí mu suché půdy bez umělého zavlažování. Je odolné vůči horku, suchu, ale i záplavám, a proto je jasnou volbou pro zemědělce v době klimatických změn. Do svého jídelníčku ho proto stále více zařaďují lidé, kteří se snaží přejít na stravu šetrnou k planetě.
Jáhly byly u nás běžně konzumovanou potravinou po mnoho staletí. Často se z nich připravovaly pro jejich nasládlou máslovou chuť kaše nebo placky. Později je však vystřídaly pšenice a žito a ztratily svoji oblibu i jako příloha k jídlu, kde je nahradily brambory a rýže.
V dnešní době se jáhly dostávají do hledáčku i těch, kteří dbají o zdravé stravování. Mají vysoký obsah bílkovin, antioxidantů a nízký glykemický index, což může pomoci předcházet cukrovce, nebo ji zvládat. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, včetně železa a vápníku. Neobsahují lepek a mají velké množství vlákniny, která hraje roli při regulaci střevních funkcí a hladiny cukru a lipidů v krvi.
Podle tradiční čínské medicíny (TCM) proso posiluje energii Ledvin, vytváří yinové tekutiny a zvlhčuje sucho. Má alkalizující vlastnosti, působí močopudně a pomáhá vyrovnávat příliš kyselé prostředí. Uplatňuje se při onemocnění žaludku, Sleziny a slinivky. Jako přírodní protiplísňový prostředek je vynikající při léčbě kandidy a údajně zpomaluje růst bakterií v ústech. Proto ho někteří používají i jako osvěžovač dechu. Pomáhá také odstraňovat horkost a toxiny.
Jáhly se vaří s vodou a velmi malým množstvím soli. Přibližná doba vaření je 20 až 25 minut s několika minutami odpočinku, poměr prosa a vody je 1:2,5. Před přípravou je nutné jáhly na sítku několikrát spařit horkou vodou, aby se odstranila jejich nahořklá chuť.
Naše tipy, které vám pomohou začít:
Nezapomeňte, že jáhly je nejlepší podávat teplé brzy po uvaření, aby se neslepily do jedné velké lepkavé hmoty. Jsou stejně jako rýže a další obiloviny všestranné a lze je přidávat do celé řady sladkých i slaných pokrmů. Nebojte se je používat a experimentujte. Uvidíte, že budete překvapeni jejich lahodnou chutí a prospějete tím i svému zdraví.
Autor: Moudrá želva
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.