Quinoový salát s dýní a mandlemi
Dnes vám přinášíme recept na zelený chřest ve slanině s grilovaným sýrem halloumi a čerstvými cherry rajčátky. Kombinace křupavého chřestu, slané slaniny a grilovaného sýru halloumi doplněná svěžími cherry rajčátky, je skvělou volbou pro milovníky lehkých a rychlých jídel.
Ještě než se pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o chřestu.
Chřest pochází z Francie, kde ho pěstovali v klášteře, v dobách krále Ludvíka XIV., a někdy kolem roku 1490 se začal z Francie šířit do ostatní Evropy. Patří k jedné z nejjemnějších zelenin a pěstuje se asi ve dvaceti odrůdách, z čehož nejčastější bývá zelená a žlutá. Zelená odrůda je výraznější chuti a nemusí se loupat.
Chřest je bohatý na provitamin A, B1, B2, B6, B3 a kyselinu pantotenovou. Ochlazuje a podporuje cirkulaci krve. Zvlhčuje sliznice plic, je močopudný a preventivně působí proti zánětům a vyplavování kyselin z těla. Je vhodný při diabetu, zácpě a ochablosti střev, při chronickém onemocnění průdušek, vysokém tlaku a zvýšeném cholesterolu, arterioskleróze. Pomáhá při nádorech v prsou nebo zánětech prsních žláz. Používá se při léčbě rakoviny.
Chřest z pohledu TCM:
Z pohledu TCM je chřest sladké chuti a chladné povahy. Podporuje činnost Sleziny a Slinivky, Žaludku, Plic a Tlustého střeva.
Pokud odšťavníte 500g čerstvého chřestu a pijete ½ dcl 3x denně, tak během dvou dnů vyřešíte krvácení z nosu nebo vykašlávání tmavých hlenů.
Lehce podušený chřest s olejem nebo máslem ničí infekce. Je potřeba konzumovat 60 až 90g chřestu denně.
Chřest není vhodný při oslabené Slezině či zachlazeném Žaludku. V tomto případě je vhodné při přípravě použít česnek nebo syrový zázvor.
A nyní se pojďme pustit do vaření!
Omyjte chřest a odlomte dřevnaté konce.
Každý chřest obalte plátkem slaniny.
Rozehřejte grilovací pánev na střední teplotu a položte na ni chřest obalený ve slanině. Grilujte, dokud slanina nebude křupavá a chřest měkký, přibližně 8-10 minut. Průběžně obracejte.
Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
Na druhé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Plátky halloumi opékejte z obou stran, dokud nebudou zlatavé a křupavé, asi 2-3 minuty na každou stranu.
Cherry rajčátka omyjte a rozkrojte na poloviny.
V misce je lehce pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete podle chuti.
Servírování:
Na talíř dejte grilovaný chřest obalený ve slanině, přidejte plátky grilovaného sýra halloumi a cherry rajčátka.
Celý pokrm ozdobte čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva