Těstoviny s krémovou dýňovou omáčkou
Všichni to známe. Každý rok přichází období „Nechceš cuketu?“ Trochu bych řekla, že je to takový klasický prázdninový pozdrav pěstitelů, které jejich zahrádka obdařila slušnou nadílkou.
Když si vzpomínám na své dětství, jídla z cukety si ne a ne vybavit. Moje babička byla skvělá kuchařka, která kromě klasických receptů zvládala i experimentovat s novými surovinami a nebála se pustit i do nějaké „exotiky“. Ale cuketa? Ta se nám na talíři opravdu nikdy neobjevila. A tak, když se mi poprvé dostala tahle zelená lesklá kráska do ruky, nemohla jsem sáhnout do rodinných receptů, ale hledat a zkoušet, co z ní v kuchyni vykouzlit.
Ještě počátkem 80. let se v našich obchodech dala považovat za raritu a dnes je běžným artiklem. O zahrádkách ani nemluvím. V hluboké minulosti však archeologické nálezy prokázaly, že na území Mexika se pěstovaly rostliny podobné cuketě už nejspíš 7000 před naším letopočtem. Do Itálie, kde je jako doma a kde prošla i značným šlechtěním, se přes Španělsko a Francii začala dál šířit asi koncem 16. století. Jak se po dlouhé době dostala k nám se můžeme jen domýšlet. Možná jich v Evropě měli tolik, že se prostě jednou zeptali: „Nechcete cuketu?“
Z pohledu čínské medicíny patří cuketa mezi potraviny ochlazující. Zvlášť mladé cukety se dají jíst i syrové a jejich dužina má až 90% vody. Má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje odvodnění a prospívá transformaci stravy, podporuje činnost Sleziny a doplňuje tekutiny. Je skvělá při hubnoucích kůrách.
Škála využití je obrovská a velmi pestrá. Dnes jsem vybrala recept na hutnou cuketovou polévku s kuřecím masem a kokosovým mlékem, která vás zasytí jako hlavní jídlo. A protože do večeře daleko a možná se vám ohlásila i nečekaná návštěva, určitě vyzkoušejte hrníčkovou cuketovou buchtu. Je rychlá a ve svém kuchařském sešitě mám připsáno MOC DOBRÁ!
Potřebujeme:
Tip:
Od té doby, co jsem si pořídila pomalý hrnec si vždy vývary připravuji přes noc, abych si ušetřila čas. Kdo nemá, může si vývar nachystat den předem. Je to velká časová pomoc.
Postup:
Potřebujeme:
Postup:
Hotovou polévku servírujeme na talíř, přidáme pokrájené kuřecí masíčko a ozdobíme petrželkou. Parmazánová kolečka si můžeme do polévky nalámat, máčet nebo jen tak křupavě přikusovat.
Sladká tečka na závěr:
Říká se, že i ten nejtěžší život může mít občas sladkou příchuť. Moje zkušenost je taková, že sedět s přáteli nebo rodinou u dobré kávy a kousku něčeho sladkého, vám všechny ostré hrany starostí trochu obrousí.
A když jsme dnes u těch cuket, upečeme si tu nejjednodušší buchtu, bez vážení, zato skvělou:
Potřebujeme:
Postup:
Dobrou chuť a díky cuketě za její neomezené možnosti využití v naší kuchyni 😊
Autor: Moudrá želva