Cuketová polévka s kuřecím masem …. a něco sladkého ke kávě

Co potřebujete

  • kuřecí vývar
  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce másla
  • 5 brambor
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • vločky chilli
  • 2 lžičky kurkumy
  • půl plechovky kokosového mléka
  • petrželka
  • bageta
  • olivový olej
  • strouhaný parmazán
  • Cuketová buchta s vlašskými ořechy:
  • 1 hrneček třtinového cukru
  • 2,5 hrnečku hladké mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 hrníčky strouhané cukety
  • 1 hrníček sekaných vlašských ořechů

Cuketová polévka s kuřecím masem …. a něco sladkého ke kávě




Co potřebujete

  • kuřecí vývar
  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce másla
  • 5 brambor
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • vločky chilli
  • 2 lžičky kurkumy
  • půl plechovky kokosového mléka
  • petrželka
  • bageta
  • olivový olej
  • strouhaný parmazán
  • Cuketová buchta s vlašskými ořechy:
  • 1 hrneček třtinového cukru
  • 2,5 hrnečku hladké mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 hrníčky strouhané cukety
  • 1 hrníček sekaných vlašských ořechů

Všichni to známe. Každý rok přichází období „Nechceš cuketu?“ Trochu bych řekla, že je to takový klasický prázdninový pozdrav pěstitelů, které jejich zahrádka obdařila slušnou nadílkou.

Když si vzpomínám na své dětství, jídla z cukety si ne a ne vybavit. Moje babička byla skvělá kuchařka, která kromě klasických receptů zvládala i experimentovat s novými surovinami a nebála se pustit i do nějaké „exotiky“. Ale cuketa? Ta se nám na talíři opravdu nikdy neobjevila. A tak, když se mi poprvé dostala tahle zelená lesklá kráska do ruky, nemohla jsem sáhnout do rodinných receptů, ale hledat a zkoušet, co z ní v kuchyni vykouzlit.

Co o ní vlastně víme?

Ještě počátkem 80. let se v našich obchodech dala považovat za raritu a dnes je běžným artiklem. O zahrádkách ani nemluvím. V hluboké minulosti však archeologické nálezy prokázaly, že na území Mexika se pěstovaly rostliny podobné cuketě už nejspíš 7000 před naším letopočtem. Do Itálie, kde je jako doma a kde prošla i značným šlechtěním, se přes Španělsko a Francii začala dál šířit asi koncem 16. století. Jak se po dlouhé době dostala k nám se můžeme jen domýšlet. Možná jich v Evropě měli tolik, že se prostě jednou zeptali: „Nechcete cuketu?“

Z pohledu čínské medicíny patří cuketa mezi potraviny ochlazující. Zvlášť mladé cukety se dají jíst i syrové a jejich dužina má až 90% vody. Má sladkou chuť a osvěžující povahu. Podporuje odvodnění a prospívá transformaci stravy, podporuje činnost Sleziny a doplňuje tekutiny. Je skvělá při hubnoucích kůrách.

Škála využití je obrovská a velmi pestrá. Dnes jsem vybrala recept na hutnou cuketovou polévku s kuřecím masem a kokosovým mlékem, která vás zasytí jako hlavní jídlo. A protože do večeře daleko a možná se vám ohlásila i nečekaná návštěva, určitě vyzkoušejte hrníčkovou cuketovou buchtu. Je rychlá a ve svém kuchařském sešitě mám připsáno MOC DOBRÁ!

Cuketová polévka (pro 4-5 osob)

Potřebujeme:

  • kuřecí vývar (dělám z půlky naporcované kuřete, aby bylo dobré maso na obrání)
  • dvě středně velké cukety
  • 2 lžíce másla
  • 5 brambor
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • vločky chilli
  • 2 lžičky kurkumy
  • půl plechovky kokosového mléka
  • petrželka

 

Tip:

Od té doby, co jsem si pořídila pomalý hrnec si vždy vývary připravuji přes noc, abych si ušetřila čas. Kdo nemá, může si vývar nachystat den předem. Je to velká časová pomoc.

 

Postup:

  • Oloupeme brambory a pokrájíme je na malé kostičky.
  • Pokud máme mladé cukety, nemusíme je loupat, ani dlabat semínka. Starší cukety je ovšem lepší oloupat, aby neměly hořkou slupku, rozkrojit na polovičku a vydlabat. Takto připravenou cuketu rovněž pokrájíme na kostičky.
  • Na másle si orestujeme pokrájenou cibulku, přidáme nasekaný česnek a po chvíli zaprášíme kurkumou.
  • Do rozvoněného základu přidáme brambory, promícháme, trochu osmahneme a doplníme cuketou.
  • Opět promícháme a zalijeme trochou vývaru.
  • Hrnec přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí.
  • Když jsou brambory i cuketa měkké, dolijeme zbytek vývaru, osolíme, opepříme, přidáme chilli (s ohledem na děti) a ještě provaříme.
  • Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
  • Na závěr zjemníme kokosovým mlékem.

Parmazánové krutony:

Potřebujeme:

  • bageta
  • olivový olej
  • strouhaný parmazán

 

Postup:

  • Bagetu pokrájíme na kolečka a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Kolečka potřeme olivovým olejem a posypeme strouhaným parmazánem.
  • V rozehřáté troubě upečeme dozlatova.

Hotovou polévku servírujeme na talíř, přidáme pokrájené kuřecí masíčko a ozdobíme petrželkou. Parmazánová kolečka si můžeme do polévky nalámat, máčet nebo jen tak křupavě přikusovat.

Step,By,Step.,Shredding,Organic,Zucchini,To,Make,Zucchini,Cakes.

Sladká tečka na závěr:

Říká se, že i ten nejtěžší život může mít občas sladkou příchuť. Moje zkušenost je taková, že sedět s přáteli nebo rodinou u dobré kávy a kousku něčeho sladkého, vám všechny ostré hrany starostí trochu obrousí. 

A když jsme dnes u těch cuket, upečeme si tu nejjednodušší buchtu, bez vážení, zato skvělou:

Cuketová buchta s vlašskými ořechy:

Potřebujeme:

  • 1 hrneček třtinového cukru
  • 2, 5 hrnečku hl. mouky
  • ¾ hrnečku oleje
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 hrníčky strouhané cukety
  • 1 hrníček sekaných vlašských ořechů

 

Postup:

  • Cuketu oloupeme, zbavíme jader a nahrubo nastrouháme.
  • Vše smícháme dohromady (mouku nakonec).
  • Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Upečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

Dobrou chuť a díky cuketě za její neomezené možnosti využití v naší kuchyni 😊

 

Autor: Moudrá želva

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce

Zobrazit Recept

Zapečené cuketové rolky plněné ricottovou směsí v rajčatové omáčce
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví