Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Dnes si společně připravíme recept na fermentované ovesné lívanečky s dipem v elementu DŘEVO – JARO (14. února–26. dubna).
Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Lívanečky jsou jemné a nadýchané a pro vysoký obsah bílkoviny výborně sytí. Ovesné vločky jsou nakvašené kefírem, a kromě toho k nim můžeme podávat tvarohový krém, díky tomu dosáhneme dobrého sytícího efektu. Jsou proto doporučitelnou snídaní, obědem nebo večeří pro pomalé i rychlé spalovače.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Příprava těsta na fermentaci:
Druhý den ráno:
Máte-li na lívanečkách domácí marmeládu nebo povidla, nejsem proti, ale doporučuji přidat více tvarohového krému pro lepší stabilizaci hladiny krevního cukru.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová