Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu

Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu

Dnes si společně připravíme recept na gratinovaného kapra na divokém koření s paprikou a jablky v elementu VODA - ZIMA (17 listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Toto jídlo chutná i těm, kteří rybu nemají příliš v lásce. Kombinace s jablky, paprikou a kořením dodá pokrmu švih a skvělou chuť.

Tak pojďme vařit!

Na 2 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • špetka kurkumy

ZEMĚ

  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření

VODA

  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • ½ citronu
Zima_Gratinovan kapr na divokm koen s paprikou a jablko (002)

Postup:

  • Plátek filetovaného kapra pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a posypeme kurkumou.
  • Jablko nakrájíme na plátky a papriky na proužky.
  • Plátky kapra položíme do zapékací misky, poklademe jablkem a paprikami. Posypeme novým kořením a přidáme bobkové listy.
  • Opepříme barevným pepřem, zakápneme olivovým olejem a přidáme lžíci přepuštěného másla.
  • Pečeme 30 minut při 170 °C.

Můj tip:

Tento pokrm výtečně chutná s kysaným zelím. Postrádáte-li přílohu, pak doporučuji hrst brambor pečených ve slupce na olivovém oleji nebo pečený batát.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min