Kari z červené čočky s dýní
Dnes si společně připravíme recept na gratinovaného kapra na divokém koření s paprikou a jablky v elementu VODA - ZIMA (17 listopad – 27. leden).
Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.
Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.
Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Toto jídlo chutná i těm, kteří rybu nemají příliš v lásce. Kombinace s jablky, paprikou a kořením dodá pokrmu švih a skvělou chuť.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Tento pokrm výtečně chutná s kysaným zelím. Postrádáte-li přílohu, pak doporučuji hrst brambor pečených ve slupce na olivovém oleji nebo pečený batát.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová