Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky

Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu

Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky




Co potřebujete

  • špetka kurkumy
  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl
  • 1/2 citronu

Dnes si společně připravíme recept na gratinovaného kapra na divokém koření s paprikou a jablky v elementu VODA - ZIMA (17 listopad – 27. leden).

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo. Voda ovlivňuje Ledviny a Močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť.

Vařit v souladu s ročním obdobím, znamená  přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek, vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období, splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Toto jídlo chutná i těm, kteří rybu nemají příliš v lásce. Kombinace s jablky, paprikou a kořením dodá pokrmu švih a skvělou chuť.

Tak pojďme vařit!

Na 2 porce budeme potřebovat:

OHEŇ

  • špetka kurkumy

ZEMĚ

  • 1 jablko
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • extra panenský olivový olej (na zakápnutí)
  • 1 lžíce přepuštěného másla

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření

VODA

  • 2 plátky filetovaného kapra
  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • ½ citronu
Zima_Gratinovan kapr na divokm koen s paprikou a jablko (002)

Postup:

  • Plátek filetovaného kapra pokapeme citrónem, osolíme, opepříme a posypeme kurkumou.
  • Jablko nakrájíme na plátky a papriky na proužky.
  • Plátky kapra položíme do zapékací misky, poklademe jablkem a paprikami. Posypeme novým kořením a přidáme bobkové listy.
  • Opepříme barevným pepřem, zakápneme olivovým olejem a přidáme lžíci přepuštěného másla.
  • Pečeme 30 minut při 170 °C.

Můj tip:

Tento pokrm výtečně chutná s kysaným zelím. Postrádáte-li přílohu, pak doporučuji hrst brambor pečených ve slupce na olivovém oleji nebo pečený batát.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min