Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Podzim je obdobím, kdy se rádi uchylujeme k pokrmům, které nás zahřejí a dodají energii. Jedním z těchto jídel je i hovězí guláš s kořenovou zeleninou, který je plný chutí a vůní. Tento pokrm je ideální pro chladné večery, kdy se chcete zahřát a dopřát si něco vydatného.
Pomalé dušení hovězího masa společně s kořenovou zeleninou vytváří jemné a bohaté jídlo, které uspokojí každého člena rodiny. Navíc se tento guláš skvěle hodí na přípravu předem – s každým ohřátím chutná ještě lépe!
A nyní už pojďme vařit!
Hovězí maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 × 2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nakrájejte nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Poté přidejte maso a nechte ho ze všech stran zatáhnout, až se vytvoří zlatavá kůrka.
Do hrnce přidejte sladkou papriku a krátce orestujte, aby se rozvinula její chuť, ale dejte pozor, aby se nepřipálila. Přidejte rajčatový protlak, kmín, majoránku, bobkové listy a prolisovaný česnek. Vše dobře promíchejte.
Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a promíchejte. Poté zalijte hovězím vývarem (nebo vodou) tak, aby bylo maso téměř ponořené. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte poklicí. Guláš nechte pomalu dusit na mírném ohni přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké. Během dušení občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud by se tekutina příliš vyvařila.
Pokud chcete guláš zahustit, rozmíchejte lžíci mouky v troše studené vody a tuto směs přidejte do guláše. Nechte povařit dalších 10 minut, aby mouka ztratila svou syrovou chuť a guláš získal požadovanou konzistenci.
Guláš dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Nakonec vyjměte bobkové listy a podávejte.
Hovězí guláš s kořenovou zeleninou podávejte s čerstvým chlebem, houskovými knedlíky nebo vařenými bramborami. Můžete jej ozdobit čerstvou petrželkou. Tento pokrm je ideální pro rodinnou večeři nebo oslavy, kdy chcete hostům nabídnout něco tradičního a sytého.
Dobrou chuť!
Autor: Moudrá želva