Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší

Co potřebujete

  • 1/4 kg vařeného hrášku
  • 2 vejce
  • 2 brambory
  • 2 cibule (jednu na karbanátky, druhou na omáčku)
  • 4 dkg slaniny
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • 1/4 smetany
  • bobkový list
  • tymián

Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší




Co potřebujete

  • 1/4 kg vařeného hrášku
  • 2 vejce
  • 2 brambory
  • 2 cibule (jednu na karbanátky, druhou na omáčku)
  • 4 dkg slaniny
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • 1/4 smetany
  • bobkový list
  • tymián

Dnes si připravíme recept na lahodné karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o hrášku.

Hrášek

Patří mezi naši historicky nejužívanější luštěninu. Vařil se jako kaše, kdy se mastil sádlem či špekem, nebo jako sytá polévka s opečeným chlebem k večeři. Dnes ho směle můžeme zařadit k superpotravině. Díky jeho obsahu vitaminů a minerálů by měl být nepostradatelnou součástí jídelníčku dětí a mládeže i starších lidí (pozitivní vliv na klouby), zejména pak díky vysokému obsahu bílkoviny (23 %), vitaminu K (44 %) a vápníku. Hrášek je velmi výživný a podporuje činnost Sleziny.

A nyní už se pojďme pustit do vaření.

Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší

Green,Broccoli,And,Pea,Pancakes,(cutlets),In,White,Plate.,Healthy

Co budeme potřebovat: ¼ kg vařeného hrášku, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibule, 4 dkg slaniny, kmín, majoránka, sůl.

Jak na to:

  • Vařený hrách a vařené brambory oloupeme a vše umeleme.
  • Cibulku oloupeme a orestujeme společně se slaninou dozlatova a necháme vychladnout.
  • Vejce rozšleháme, vše spojíme a osolíme a okořeníme.
  • Pokud je směs řídká, přidejte brambor a trochu mouky.
  • Vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a poklaďte na plech, na který jste si dali pečící papír. Pomažte olejem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

Podávejte s bramborovou kaší a polijte divokou omáčkou.

Divoká omáčka

Co budete potřebovat:

1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, plátek celeru, sůl, ¼ l smetany, bobkový list, tymián.

Jak na to:

  • Cibuli oloupeme a orestujeme na másle. Jakmile se rozvoní, přidáme nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a restujeme dozlatova.
  • Zalijeme vodou, přidáme sůl, koření a povaříme asi 20 minut.
  • Než rozmixujeme, vylovíme bobkový list. Pak zahustíme smetanou a společně asi 5 minut povaříme.

Bramborovou kaši připravte tak, jak jste zvyklí.

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou

Zobrazit Recept

Hovězí guláš s kořenovou zeleninou
více než 2 hodiny

Krémová lišková polévka

Zobrazit Recept

Krémová lišková polévka
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min