Kari z červené čočky s dýní
Dnes si připravíme recept na lahodné karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o hrášku.
Hrášek
Patří mezi naši historicky nejužívanější luštěninu. Vařil se jako kaše, kdy se mastil sádlem či špekem, nebo jako sytá polévka s opečeným chlebem k večeři. Dnes ho směle můžeme zařadit k superpotravině. Díky jeho obsahu vitaminů a minerálů by měl být nepostradatelnou součástí jídelníčku dětí a mládeže i starších lidí (pozitivní vliv na klouby), zejména pak díky vysokému obsahu bílkoviny (23 %), vitaminu K (44 %) a vápníku. Hrášek je velmi výživný a podporuje činnost Sleziny.
A nyní už se pojďme pustit do vaření.
Co budeme potřebovat: ¼ kg vařeného hrášku, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibule, 4 dkg slaniny, kmín, majoránka, sůl.
Jak na to:
Podávejte s bramborovou kaší a polijte divokou omáčkou.
Co budete potřebovat:
1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, plátek celeru, sůl, ¼ l smetany, bobkový list, tymián.
Jak na to:
Bramborovou kaši připravte tak, jak jste zvyklí.
Přeji dobrou chuť!
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.