Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší

Co potřebujete

  • 1/4 kg vařeného hrášku
  • 2 vejce
  • 2 brambory
  • 2 cibule (jednu na karbanátky, druhou na omáčku)
  • 4 dkg slaniny
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • 1/4 smetany
  • bobkový list
  • tymián

Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší




Co potřebujete

  • 1/4 kg vařeného hrášku
  • 2 vejce
  • 2 brambory
  • 2 cibule (jednu na karbanátky, druhou na omáčku)
  • 4 dkg slaniny
  • kmín
  • majoránka
  • sůl
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 plátek celeru
  • 1/4 smetany
  • bobkový list
  • tymián

Dnes si připravíme recept na lahodné karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o hrášku.

Hrášek

Patří mezi naši historicky nejužívanější luštěninu. Vařil se jako kaše, kdy se mastil sádlem či špekem, nebo jako sytá polévka s opečeným chlebem k večeři. Dnes ho směle můžeme zařadit k superpotravině. Díky jeho obsahu vitaminů a minerálů by měl být nepostradatelnou součástí jídelníčku dětí a mládeže i starších lidí (pozitivní vliv na klouby), zejména pak díky vysokému obsahu bílkoviny (23 %), vitaminu K (44 %) a vápníku. Hrášek je velmi výživný a podporuje činnost Sleziny.

A nyní už se pojďme pustit do vaření.

Karbanátky z hrachu s divokou omáčkou a bramborovou kaší

Green,Broccoli,And,Pea,Pancakes,(cutlets),In,White,Plate.,Healthy

Co budeme potřebovat: ¼ kg vařeného hrášku, 2 vejce, 2 brambory, 1 cibule, 4 dkg slaniny, kmín, majoránka, sůl.

Jak na to:

  • Vařený hrách a vařené brambory oloupeme a vše umeleme.
  • Cibulku oloupeme a orestujeme společně se slaninou dozlatova a necháme vychladnout.
  • Vejce rozšleháme, vše spojíme a osolíme a okořeníme.
  • Pokud je směs řídká, přidejte brambor a trochu mouky.
  • Vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a poklaďte na plech, na který jste si dali pečící papír. Pomažte olejem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

Podávejte s bramborovou kaší a polijte divokou omáčkou.

Divoká omáčka

Co budete potřebovat:

1 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, plátek celeru, sůl, ¼ l smetany, bobkový list, tymián.

Jak na to:

  • Cibuli oloupeme a orestujeme na másle. Jakmile se rozvoní, přidáme nakrájenou zeleninu, zaprášíme moukou a restujeme dozlatova.
  • Zalijeme vodou, přidáme sůl, koření a povaříme asi 20 minut.
  • Než rozmixujeme, vylovíme bobkový list. Pak zahustíme smetanou a společně asi 5 minut povaříme.

Bramborovou kaši připravte tak, jak jste zvyklí.

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Kopřivová polévka

Zobrazit Recept

Kopřivová polévka
60 min

Buddha Bowl s kuřecím masem, hnědou rýží a zeleninou

Zobrazit Recept

Buddha Bowl s kuřecím masem, hnědou rýží a zeleninou
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Bojujete s alergickou rýmou? Co za ní stojí a jak ji léčit - 2. díl

Zobrazit Článek

Bojujete s alergickou rýmou? Co za ní stojí a jak ji léčit - 2. díl
10 min

Borelióza: Zrádný nepřítel, který tiše napadá nervový systém

Zobrazit Článek

Borelióza: Zrádný nepřítel, který tiše napadá nervový systém
7 min