Kopřivová polévka

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody
  • 1/2 citronu

Kopřivová polévka




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody
  • 1/2 citronu

Dnes si společně připravíme recept na kopřivovou polévku s detoxikačním účinkem, která je vhodná pro všechny metabolické typy, v elementu DŘEVO – JARO (14. února – 26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Kopřivová polévka je proto skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku proto doporučuji mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze skvěle využít zahradní plevel.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak pojďme vařit!

Na 2 litry polévky budeme potřebovat:

OHEŇ

  • ½ lžičky kurkumy

ZEMĚ

  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla

KOV

  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku

VODA

  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody

DŘEVO

  • ½ citronu
1-koprivova-polevka

Postup:

  • Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla.
  • Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme.
  • Přistrouháme zázvor a česnek.
  • Zalijeme horkou vodou a přidáme 2 kostky bio bujónu.
  • Necháme probublávat, až je zelenina měkká.
  • Poté přikápneme trochu šťávy z citronu.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Přidáme spařené a nakrájené listy kopřivy (po spaření je přelijte studenou vodou).
  • Necháme 5 minut probublávat.
  • Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla.
  • Rozmixujeme na hladký krém.
  • Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.

Můj tip:

Na začátku jara, kdy jsou teploty ještě nízké, přesto však dostačující na to, aby se začala v lese objevovat první divoká bylinka – medvědí česnek, doporučuji v tomto receptu jednoduše vyměnit kopřivu za medvědí česnek a získáme první jarní vitaminovou bombu na podporu jater unavených po zimě.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem

Zobrazit Recept

Toast s avokádem, mozzarellou a zastřeným vejcem
30 min

Sezamové low carb bulky

Zobrazit Recept

Sezamové low carb bulky
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka

Zobrazit Článek

Osvoboďte svoji hlavu od bolesti bez růžového pomocníka
6 min