Kopřivová polévka

Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody
  • 1/2 citronu

Kopřivová polévka




Co potřebujete

  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku
  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody
  • 1/2 citronu

Dnes si společně připravíme recept na kopřivovou polévku s detoxikačním účinkem, která je vhodná pro všechny metabolické typy, v elementu DŘEVO – JARO (14. února – 26. dubna).

Jaro je ideálním obdobím pro úklid v těle. Správnou výživou zaměřenou na podporu Jater můžeme na jaře pročistit krev, Játra a Střeva. Pro tento účel se výborně hodí detoxikační jarní kúry. Element DŘEVO symbolizuje nový začátek, růst, dětství, vývoj. Elementu DŘEVA jsou přisuzovány orgány Játra a Žlučník, zelená barva, bioklimatický faktor vítr a kyselá chuť.

Kopřivová polévka je proto skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku proto doporučuji mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze skvěle využít zahradní plevel.

Vařit v souladu s ročním obdobím znamená přes správně zvolené potraviny a jejich termický účinek vyrovnávat energetické nerovnováhy mezi naším tělem a ročním obdobím.

Pětielementové recepty vedle vyváženosti chutí a termického účinku podle ročního období splňují také podmínku metabolického zdraví, což znamená, že přispívají ke zdravé hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Tak pojďme vařit!

Na 2 litry polévky budeme potřebovat:

OHEŇ

  • ½ lžičky kurkumy

ZEMĚ

  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla

KOV

  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku

VODA

  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody

DŘEVO

  • ½ citronu
1-koprivova-polevka

Postup:

  • Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla.
  • Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme.
  • Přistrouháme zázvor a česnek.
  • Zalijeme horkou vodou a přidáme 2 kostky bio bujónu.
  • Necháme probublávat, až je zelenina měkká.
  • Poté přikápneme trochu šťávy z citronu.
  • Přisypeme kurkumu.
  • Přidáme spařené a nakrájené listy kopřivy (po spaření je přelijte studenou vodou).
  • Necháme 5 minut probublávat.
  • Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla.
  • Rozmixujeme na hladký krém.
  • Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.

Můj tip:

Na začátku jara, kdy jsou teploty ještě nízké, přesto však dostačující na to, aby se začala v lese objevovat první divoká bylinka – medvědí česnek, doporučuji v tomto receptu jednoduše vyměnit kopřivu za medvědí česnek a získáme první jarní vitaminovou bombu na podporu jater unavených po zimě.

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Čokoládová Quinoa s višněmi

Zobrazit Recept

Čokoládová Quinoa s višněmi
60 min

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Špagety Aglio e Olio

Zobrazit Recept

Špagety Aglio e Olio
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl

Zobrazit Článek

Pálení žáhy a reflux nás nemusí zbytečně trápit – 2. díl
7 min

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem

Zobrazit Článek

Chraňte a regenerujte svá játra ostropestřcem
3 min