Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Dnes si společně připravíme recept na Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem podle TCM v elementu OHEŇ - LÉTO (17. květen – 27. červenec).
Léto je dynamické roční období, které je plné radosti, sluneční energie, aktivity a světla. Tato kombinace přináší pocit štěstí, který je klíčový pro zdravé srdce. Element OHEŇ je symbolem energické povahy mládí a reprezentuje duševní růst, inspiraci, zvědavost, zájem a učení. Tento element je spojen se Srdcem a Tenkým střevem, červenou barvou, bioklimatickým faktorem horka a hořkou chutí.
Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.
Letní strava by měla splňovat dvě hlavní podmínky:
Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.
Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem jsou ideálním letním pokrmem pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) a smíšené metabolické typy. Pomalejším spalovačům může více vyhovovat pouze grilovaná zelenina s mandlovým dipem.
Tak pojďme vařit!
OHEŇ
ZEMĚ
KOV
VODA
DŘEVO
Krůtí špízy:
Krůtí prsa nakrájíme na větší kostky.
Maso dáme do misky a smícháme se solí, nasekanými bylinkami (rozmarýn a tymián), olivovým olejem a citrónovou šťávou z ½ citronu. Necháme aspoň půl hodiny uležet.
Na špejli střídavě napichujeme marinované kostky krůtího masa s kolečky cukety (asi 1,5 cm silnými) a třešňovými rajčátky.
Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a špízy grilujeme ze všech stran.
Grilovaná zelenina na medu:
Zeleninu omyjeme, cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na větší kousky.
V misce si připravíme marinádu z olivového oleje, bylinek (bazalka, oregano, majoránka), medu, hořčice, soli, pepře a citronové šťávy z ½ citronu.
Nakrájenou zeleninu důkladně promícháme s marinádou.
Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a přidáme marinovanou zeleninu.
Grilujeme do křupava.
Rajčatovo-mandlový dip:
Připravit večer - mandle zalijeme večer vodou se špetkou soli a necháme do rána nabobtnat. Ráno vodu slijeme a mandle propláchneme.
Příprava pesta:
Omytá rajčata nakrájíme na kostky.
Do mixéru dáme namočené mandle, nakrájená rajčata, česnek, bazalku, sůl a pepř.
Přilijeme 50 ml extra panenského olivového oleje.
Rozmixujeme na krémovou omáčku.
Můj tip:
Dip je skvělý i samotný ke grilované zelenině nebo např. ke grilovanému sýru Halloumi.
Dobrou chuť!
Autor: Mgr. Ivana Stenzlová