Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem

Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky
  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata

Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem




Co potřebujete

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky
  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí
  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku
  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata

Dnes si společně připravíme recept na Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem podle TCM v elementu OHEŇ - LÉTO (17. květen – 27. červenec).

Léto je dynamické roční období, které je plné radosti, sluneční energie, aktivity a světla. Tato kombinace přináší pocit štěstí, který je klíčový pro zdravé srdce. Element OHEŇ je symbolem energické povahy mládí a reprezentuje duševní růst, inspiraci, zvědavost, zájem a učení. Tento element je spojen se Srdcem a Tenkým střevem, červenou barvou, bioklimatickým faktorem horka a hořkou chutí.

Vaření v souladu s ročním obdobím znamená vybírat správné potraviny a jejich termické účinky tak, aby vyrovnávaly energetické nerovnováhy mezi tělem a okolím.

Letní strava by měla splňovat dvě hlavní podmínky:

  1. Ochlazování (zvláště v horkých dnech)
  2. Napomáhání tvorbě tělních tekutin, tedy nesmí mít vysoušecí charakter

Recepty podle principu pěti elementů nejenže harmonizují chutě a termické účinky podle ročního období, ale také podporují metabolické zdraví, což znamená, že přispívají ke správné hormonální odezvě a vyvážené hladině metabolických hormonů.

Krůtí špízy s grilovanou letní zeleninou a rajčatovo-mandlovým dipem jsou ideálním letním pokrmem pro rychlé spalovače (bílkovinné typy) a smíšené metabolické typy. Pomalejším spalovačům může více vyhovovat pouze grilovaná zelenina s mandlovým dipem.

Tak pojďme vařit!

Co budeme potřebovat:

OHEŇ

  • 1 lžíce čerstvého nasekaného rozmarýnu a tymiánu
  • hrstka čerstvých bylinek (bazalka, oregano, majoránka)
  • 3 lžíce čerstvé bazalky

ZEMĚ

  • 2 malé cukety
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje + 50 ml na dip
  • 1 červená a 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce medu
  • 50 g neloupaných mandlí

KOV

  • barevný pepř z mlýnku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1-2 stroužky česneku

VODA

  • nerafinovaná sůl

DŘEVO

  • 4 třešňová rajčátka
  • 1 citron
  • 2 filety krůtích prsou
  • 2 velká masitá rajčata
kruti-spizy-s-grilovanou-zeleninou

Postup:

Krůtí špízy:

Krůtí prsa nakrájíme na větší kostky.

Maso dáme do misky a smícháme se solí, nasekanými bylinkami (rozmarýn a tymián), olivovým olejem a citrónovou šťávou z ½ citronu. Necháme aspoň půl hodiny uležet.

Na špejli střídavě napichujeme marinované kostky krůtího masa s kolečky cukety (asi 1,5 cm silnými) a třešňovými rajčátky.

Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a špízy grilujeme ze všech stran.

Grilovaná zelenina na medu:

Zeleninu omyjeme, cuketu, papriky a cibuli nakrájíme na větší kousky.

V misce si připravíme marinádu z olivového oleje, bylinek (bazalka, oregano, majoránka), medu, hořčice, soli, pepře a citronové šťávy z ½ citronu.

Nakrájenou zeleninu důkladně promícháme s marinádou.

Grilovací plotnu pokapeme olivovým olejem a přidáme marinovanou zeleninu.

Grilujeme do křupava.

Rajčatovo-mandlový dip:

Připravit večer - mandle zalijeme večer vodou se špetkou soli a necháme do rána nabobtnat. Ráno vodu slijeme a mandle propláchneme.

Příprava pesta:

Omytá rajčata nakrájíme na kostky.

Do mixéru dáme namočené mandle, nakrájená rajčata, česnek, bazalku, sůl a pepř.

Přilijeme 50 ml extra panenského olivového oleje.

Rozmixujeme na krémovou omáčku.

 

Můj tip:

Dip je skvělý i samotný ke grilované zelenině nebo např. ke grilovanému sýru Halloumi.

 

Dobrou chuť!

 

Autor: Mgr. Ivana Stenzlová

Sledujte nás na FB a řešte s námi problémy, které vás pálí!
Sledujte nás na FBSledujte nás na FBSledujte nás na FB


Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí

Zobrazit Recept

Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
60 min

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou

Zobrazit Recept

Dušené hovězí s rýžovými nudlemi a sójovou omáčkou
60 min

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita

Zobrazit Článek

Zdravé těhotenství s TCM: Správná výživa a fyzická aktivita
4 min

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 39. díl - Yang Fu (GB-38)
3 min