Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským

Co potřebujete

  • 2 polévkové lžíce pšenice špaldy
  • 1,2 l vody
  • na špičku nože šafránu
  • špetka soli
  • 1/4 kapusty
  • 1 polévková lžíce medvědího česneku nebo kopřivy (listy)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 polévková lžíce nakrájené pažitky
  • 2 polévkové lžíce vařeného a oloupaného bobu koňského

Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským




Co potřebujete

  • 2 polévkové lžíce pšenice špaldy
  • 1,2 l vody
  • na špičku nože šafránu
  • špetka soli
  • 1/4 kapusty
  • 1 polévková lžíce medvědího česneku nebo kopřivy (listy)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 polévková lžíce nakrájené pažitky
  • 2 polévkové lžíce vařeného a oloupaného bobu koňského

Z obilovin v březnu sáhneme hlavně po pšenici špaldě a ječmenu. Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo a bob obecný. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na hlávkový salát, medvědí česnek, kopřivu, zelí, kapustu a brokolici.

Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí našeho jídla i koření, v tomto období pak využívejte zelené listy, které v přírodě najdete nebo listy petržele, pažitky či celeru, které mohou zdobit vaši kuchyň či okno v květináči.

Jak na to:

  • Špaldu zalijeme vodou, přidáme sůl a šafrán, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 2 hodiny.
  • Kapustu oddělíme a nakrájíme na proužky, jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka.
  • Vše vložíme do vývaru a vaříme asi 10 minut, pak přidáme medvědí česnek nebo kopřivu, pažitku a oloupaný koňský bob.
  • Dochutíme a podáváme.

Poznámka

Vývar má svlažující účinek a pomůže na jaře doplnit tekutiny. Je skvělý v menopauze k večeři, zmírňuje noční pocení.

Pokud neznáte bob koňský, tak vězte, že to je jedna z našich nejstarších luštěnin podobně jako hrášek. Bob patří mezi účinná diuretika, takže je jako dělaný pro jarní jídelníček, kdy přeci jenom po zimě potřebuje zahodit nějaké to zimní kilo a pročistit svá těla. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, stejně jako celé zrno pšenice špaldy.

Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským

Tip navíc

Jídlo je vhodné připravovat dušením, blanšírováním nebo napařováním, i květinky potřebují dostatek vláhy, aby jim vyrašily první zelené listy, tak i my musíme naše tělo svlažit, abychom po zimě opět rozkvetli.

Dobrou chuť!




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cottage wrap

Zobrazit Recept

Cottage wrap
3 min
30 min

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem

Zobrazit Recept

Pečený lilek s rajčatovo-cizrnovou směsí a bylinkovým kuskusem
2 min
60 min

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami

Zobrazit Recept

Letní miska s jáhly, tempehem a zelenými fazolkami
2 min
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Prevence nemocí podle TCM: Jak posílit tělo před změnou ročních období

Zobrazit Článek

Prevence nemocí podle TCM: Jak posílit tělo před změnou ročních období
3 min