Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským

Co potřebujete

  • 2 polévkové lžíce pšenice špaldy
  • 1,2 l vody
  • na špičku nože šafránu
  • špetka soli
  • 1/4 kapusty
  • 1 polévková lžíce medvědího česneku nebo kopřivy (listy)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 polévková lžíce nakrájené pažitky
  • 2 polévkové lžíce vařeného a oloupaného bobu koňského

Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským




Co potřebujete

  • 2 polévkové lžíce pšenice špaldy
  • 1,2 l vody
  • na špičku nože šafránu
  • špetka soli
  • 1/4 kapusty
  • 1 polévková lžíce medvědího česneku nebo kopřivy (listy)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 polévková lžíce nakrájené pažitky
  • 2 polévkové lžíce vařeného a oloupaného bobu koňského

Z obilovin v březnu sáhneme hlavně po pšenici špaldě a ječmenu. Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo a bob obecný. Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na hlávkový salát, medvědí česnek, kopřivu, zelí, kapustu a brokolici.

Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí našeho jídla i koření, v tomto období pak využívejte zelené listy, které v přírodě najdete nebo listy petržele, pažitky či celeru, které mohou zdobit vaši kuchyň či okno v květináči.

Jak na to:

  • Špaldu zalijeme vodou, přidáme sůl a šafrán, přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 2 hodiny.
  • Kapustu oddělíme a nakrájíme na proužky, jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka.
  • Vše vložíme do vývaru a vaříme asi 10 minut, pak přidáme medvědí česnek nebo kopřivu, pažitku a oloupaný koňský bob.
  • Dochutíme a podáváme.

Poznámka

Vývar má svlažující účinek a pomůže na jaře doplnit tekutiny. Je skvělý v menopauze k večeři, zmírňuje noční pocení.

Pokud neznáte bob koňský, tak vězte, že to je jedna z našich nejstarších luštěnin podobně jako hrášek. Bob patří mezi účinná diuretika, takže je jako dělaný pro jarní jídelníček, kdy přeci jenom po zimě potřebuje zahodit nějaké to zimní kilo a pročistit svá těla. Dá se koupit v prodejnách se zdravou výživou, stejně jako celé zrno pšenice špaldy.

Obilný vývar z pšenice špaldy s jarními listy a bobem koňským

Tip navíc

Jídlo je vhodné připravovat dušením, blanšírováním nebo napařováním, i květinky potřebují dostatek vláhy, aby jim vyrašily první zelené listy, tak i my musíme naše tělo svlažit, abychom po zimě opět rozkvetli.

Dobrou chuť!




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem

Zobrazit Recept

Špenátová omeleta s ricottou, dušeným špenátem a hráškem
30 min

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami

Zobrazit Recept

Mačkané brambory s ricottou a fazolkami
60 min

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli

Zobrazit Recept

Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli
60 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak čelit výzvám stárnutí s grácií

Zobrazit Článek

Jak čelit výzvám stárnutí s grácií
5 min

Histaminová intolerance

Zobrazit Článek

Histaminová intolerance
3 min