Podzimní květáková polévka

Co potřebujete

  • 1/2 květáku
  • 10 až 15 cm zelené části pórku
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 2 l vody
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce žitné mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 bobkové listy
  • muškátový květ
  • nať petržele, celeru nebo koriandru na ozdobu

Podzimní květáková polévka




Co potřebujete

  • 1/2 květáku
  • 10 až 15 cm zelené části pórku
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 2 l vody
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce žitné mouky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 bobkové listy
  • muškátový květ
  • nať petržele, celeru nebo koriandru na ozdobu

Dnes si připravíme recept na podzimní květákovou polévku. Než se však pustíme do vaření, pojďme si říci něco více o květáku.

Květák

Pěstoval se již před naším letopočtem na Středním východě, odkud se dostal do Itálie a někdy v 16. století se rozšířil do střední Evropy. U nás se začal pěstovat v Polabí někdy v polovině 18. století. Patří mezi košťálové zeleniny, je lehce stravitelný, ale bohužel nadýmá. Abyste zabránili nadýmání, přidávejte při vaření ke květáku muškátový oříšek nebo muškátový květ. Jeho velkou předností je, že obsahuje hodně vápníku. Je nízkokalorickou potravinou.

Má vysoký obsah kyseliny listové a vitamin B12, které podporují krvetvorbu. Též je bohatý na vitamin C, kyselinu nikotinovou a stopové prvky, jako je zinek, měď, jód, a fluor. Odvodňuje, pomáhá při tvorbě kvalitní střevní sliznice, posiluje imunitní systém, podporuje snižování tlaku.

Z pohledu TCM má květák neutrální až osvěžující povahu a sladkou chuť. Zvlhčuje střeva, vyživuje tekutiny plic, ochlazuje horko a je vhodný při zácpě.

A nyní se pojďme pustit do vaření.

Podzimní květáková polévka

Cauliflower,Cream,Soup,Or,Soup,Puree.,Healthy,Vegan,Bowl,Of

Co budete potřebovat:

½ květáku, 10 až 15 cm zelené části pórku, ¼ celeru, 1 cibule, 3 brambory, 2 l vody, 2 lžíce másla, 4 lžíce žitné mouky, sůl, pepř, majoránka, 2 bobkové listy, muškátový květ, nať petržele, celeru nebo koriandru na ozdobu.

Jak na to:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Květák očistíme a rozlámeme na růžičky.
  • Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme cibulku, když bude zlatavá, zasypeme moukou a připravíme jíšku, kterou pak zalijeme asi ½ l teplé vody, promícháme a přidáme zeleninu, promícháme a přidáme vodu.
  • Osolíme, opepříme a přidáme majoránku a bobkový list.
  • Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 15 až 20 minut. Pak zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, přidáme muškátový květ a necháme asi 3 minuty provařit.
  • Dochutíme a můžeme podávat. Posypeme natí celeru, petržele nebo koriandru.

Poznámka: květák, pórek a celer jsou všechno zeleniny, které podporují činnost plic. Možná nejste zvyklí do této polévky přidávat celer a pórek, ale věřte, polévka získá na chuti a pikantnosti, aniž byste používali přespříliš koření. Majoránka a muškátový květ podporují trávení a zmírňují nadýmání. Muškátový květ navíc prohřívá trávení a proteplí nám slezinu.

Přeji dobrou chuť!

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Pohankové rizoto s houbami

Zobrazit Recept

Pohankové rizoto s houbami
60 min

Detoxikační polévka podle TCM

Zobrazit Recept

Detoxikační polévka podle TCM
60 min

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami

Zobrazit Recept

Teplý quinoa salát se zeleninou a bylinkami
30 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 22. díl - Da Ling (PC-7)
4 min