Vánoční (ne)mlsání


Vánoce spadají do období nazývané Zimní slunovrat. Nejtemnější část roku, hluboká Yin, ve které svítí slabá jiskřička Yangu. Vánoční osvětlení předznamenává návrat světla a slunce.

Říká se, že třemi největšími požitky každého živého tvora jsou: intimita, spánek a jídlo. Zima a období Vánoc jsou ideálním obdobím, abychom si je užili. Vánoce jsou tradičně hlavně o jídle, respektive mlsání, v případě dospělých bohužel i alkoholu.

Čeho je moc, toho je příliš

Nadbytek jídla, jezení mezi jídly a méně pohybu vedou k vytvoření plnosti. Tam patří např:

  • stagnace potravy ve střevech
  • oheň Žaludku
  • prázdnota Sleziny s vlhkostí
  • vlhké horko Jater a Žlučníku

Tyto patologie, pokud nejsou odstraněny, se přenáší do dalšího období a jsou příčinou lednové vlny viróz, chřipek a angín. Přitom stačí jíst s mírou, dostatečně se hýbat a nekombinovat mezi sebou tučné, sladké a alkohol.

Tradiční Vánoce

Vánoce, původně pohanský svátek, byly obdobím družnosti, zamyšlení a načerpání sil. Strava v zimě poměrně chudá se doplnila masem a cukrovím. Nebyly to žádné Lukulské hody, mouka a cukr byly drahé suroviny, stejně jako máslo. Muselo se vystačit se sušeným ovocem, ořechy a také luštěninami. Tyto suroviny nachází uplatnění i v dnešní době. Dokážou odlehčit sladkosti obsahem vlákniny a zdravých tuků.

Tuky a olejniny

Zcela nevhodný na pečení je zcela nebo částečně ztužený tuk. Tyto ztužené oleje obsahují transmastné kyseliny, vznikající při procesu hydrogenace. Jejich maximální povolený denní příjem je do 2,5 g/den. U dětí ještě méně. Bylo zjištěno, že vedou k poruchám paměti a plodnosti u mladých. Dají se nahradit máslem nebo sádlem.

Ghí – přepuštěné máslo je zbaveno laktózy a má nejvyšší kouřový bod. Zjednodušeně, vydrží největší záhřev. Proto se nejvíc hodí pro pečené cukroví. Dává cukroví specifickou chuť a dá se vyrobit doma. Je ideální do pečeného těsta.

Sádlo – je vhodné do nepečeného cukroví nebo cukroví pečeného při nižší teplotě a kratší dobu. Kvalitní sádlo obsahuje jen 1/3 cholesterolu oproti máslu. Z hlediska zdravých tuků opět vítězí sádlo se 60 %, máslo má jen 45 %.

Burákové máslo (Peanut butter) – je dalším netradičním tukem, vhodným spíše do náplní a krémů. Tato olejnina obsahuje významné množství bílkovin a také vlákninu. Má tak podíl na pocitu nasycení i při menším množství.

Kokosový tuk – si našel oblibu nejen u odpůrců živočišné stravy. Pro svou specifickou chuť se dá použít jak do těsta, tak do krémů. Je nejméně vhodný a měl by se používat střídmě. Obsahuje 90 % nasycených mastných kyselin, kterých je ve stravě více než dost.

Ořechy a semena

Nejzdravější cukroví je vyrobené z ořechů jako základu. Na rozdíl od mouky dává větší pocit zasycení a obsahuje více vlákniny a minerálních látek.

Vlašské ořechy – jsou synonymem Vánoc. Jako součást těsta ho nadlehčí a obohatí o vlákninu. Jsou nepostradatelné jako základ pro nepečené nebo sušené cukroví.

Mandle a kešu – je oblíbená kombinace pro přípravu nepečeného neboli raw cukroví. Není složité na přípravu, ale dlouho nevydrží.

Kokosový ořech – je základ mnohých tradičních druhů cukroví. Kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin je lepší to s ním nepřehánět.

Mix,Of,Nuts,And,Dried,Fruits,On,A,Old,Rustic

Cukr, sušené ovoce a náhražky cukru

Uprostřed hluboké zimy je používání cukru nevhodné. Dá se nahradit sušeným ovocem. Tradičně se používaly sušená jablka, hrušky, ale i hložinky a dřínky. Dnes je větší výběr a dá se pořídit jakékoliv sušené ovoce. Před použitím se zpravidla namáčí, aby šlo lépe zpracovat.

Ovocný Lavaš – je tradiční arménská pochoutka vyrobená z ovocné dřeně ze zralého ovoce. Suší se při 40–45 °C ve tvaru tenké placky. Ta se smotá do ruličky. Tradiční je meruňkový, ale prodávají se i jiné druhy. Vhodný je do vrstveného cukroví nebo nasekaný na kousky.

Sušené ovoce však obsahuje hodně fruktózy. Při vyšším kalorickém příjmu se mění na tuk a ukládá se zejména v Játrech. Způsobuje jejich zvětšení a ztučnění.

Med – je živý, biologicky aktivní produkt, který by neměl být tepelně upravován. Každý druh medu má specifickou vůni a chuť. Je vhodný hlavně do krémů a náplní.

Javorový sirup – získaný z mízy javoru cukrového je tvořen hlavně sacharózou. Je to zdravější varianta cukru, díky své chuti vhodný spíš na dochucování.

Obilné sirupy – nejčastěji kukuřičný, rýžový nebo pšeničný. Podle stupně zpracování obsahují různé poměry fruktózy a glukózy. Jejich výhodou je tekutá forma, nevýhodou vyšší cena.

Slad – se vyrábí ze všech druhů obilovin. Má jemnou karamelovou chuť, složením je podobný obilným sirupům. Vyrábí se enzymaticky, čímž se obohatí o některé vitaminy a minerály.

Náhražky cukru – přírodní i nepřírodní mohou pomoci snížit množství cukru v cukroví. Vhodnější jsou přírodní, kam patří např. xylitol, erythritol nebo stévie.

Xylitol – se získává z mízy břízy, má méně kalorií než cukr. Může však mít projímavé účinky.

Erythritol – se přirozeně vyskytuje v ovoci a některých potravinách. Nemá téměř žádné kalorie a neovlivňuje produkci inzulínu. Není projímavý ani ve větším množství.

Stévie sladivá – patří do léčivek a má vysokou sladivost. Ne každému vyhovuje, není sladká jako cukr a nejvíce se podobá umělému sladidlu.

Luštěniny

Fazole jsou možnou alternativou mouky. Buďto uvařené, rozmixované a přepasírované nebo jako fazolová mouka. Výborné je čokoládové brownies s hrozinkami a sušeným ovocem.

Všeho s mírou a s ovocem

I když se rozhodneme péct z netradičních zdrojů, nesmíme zapomenout na tři pravidla.

  • Důležité je množství! Platí to i v případě zdravých tuků nebo cukrů.
  • Cukroví jíme mimo hlavní jídla. Odebereme si na talířek a jíme pomalu.
  • Ke každé porci cukroví si dáme jablko. Dodá nám tekutiny a zasytí.

K Vánocům patří tradičně procházky. Pravidelný denní pohyb zlepší psychiku a trávení. Jen tak lze vstoupit do nového roku s úsměvem a ve zdraví.

 

Autor: Radim Jakeš



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění

Zobrazit Článek

Cesta k aktivnímu životu: Jak se udržet fit a předcházet zranění
7 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Melounový salát se sýrem feta a mátou

Zobrazit Recept

Melounový salát se sýrem feta a mátou
30 min

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Zobrazit Video

Sladká past: Jak bílý cukr sabotuje vaše zdraví

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.