Jak čelit výzvám stárnutí s grácií

Vánoce spadají do období nazývané Zimní slunovrat. Nejtemnější část roku, hluboká Yin, ve které svítí slabá jiskřička Yangu. Vánoční osvětlení předznamenává návrat světla a slunce.
Říká se, že třemi největšími požitky každého živého tvora jsou: intimita, spánek a jídlo. Zima a období Vánoc jsou ideálním obdobím, abychom si je užili. Vánoce jsou tradičně hlavně o jídle, respektive mlsání, v případě dospělých bohužel i alkoholu.
Nadbytek jídla, jezení mezi jídly a méně pohybu vedou k vytvoření plnosti. Tam patří např:
Tyto patologie, pokud nejsou odstraněny, se přenáší do dalšího období a jsou příčinou lednové vlny viróz, chřipek a angín. Přitom stačí jíst s mírou, dostatečně se hýbat a nekombinovat mezi sebou tučné, sladké a alkohol.
Vánoce, původně pohanský svátek, byly obdobím družnosti, zamyšlení a načerpání sil. Strava v zimě poměrně chudá se doplnila masem a cukrovím. Nebyly to žádné Lukulské hody, mouka a cukr byly drahé suroviny, stejně jako máslo. Muselo se vystačit se sušeným ovocem, ořechy a také luštěninami. Tyto suroviny nachází uplatnění i v dnešní době. Dokážou odlehčit sladkosti obsahem vlákniny a zdravých tuků.
Zcela nevhodný na pečení je zcela nebo částečně ztužený tuk. Tyto ztužené oleje obsahují transmastné kyseliny, vznikající při procesu hydrogenace. Jejich maximální povolený denní příjem je do 2,5 g/den. U dětí ještě méně. Bylo zjištěno, že vedou k poruchám paměti a plodnosti u mladých. Dají se nahradit máslem nebo sádlem.
Ghí – přepuštěné máslo je zbaveno laktózy a má nejvyšší kouřový bod. Zjednodušeně, vydrží největší záhřev. Proto se nejvíc hodí pro pečené cukroví. Dává cukroví specifickou chuť a dá se vyrobit doma. Je ideální do pečeného těsta.
Sádlo – je vhodné do nepečeného cukroví nebo cukroví pečeného při nižší teplotě a kratší dobu. Kvalitní sádlo obsahuje jen 1/3 cholesterolu oproti máslu. Z hlediska zdravých tuků opět vítězí sádlo se 60 %, máslo má jen 45 %.
Burákové máslo (Peanut butter) – je dalším netradičním tukem, vhodným spíše do náplní a krémů. Tato olejnina obsahuje významné množství bílkovin a také vlákninu. Má tak podíl na pocitu nasycení i při menším množství.
Kokosový tuk – si našel oblibu nejen u odpůrců živočišné stravy. Pro svou specifickou chuť se dá použít jak do těsta, tak do krémů. Je nejméně vhodný a měl by se používat střídmě. Obsahuje 90 % nasycených mastných kyselin, kterých je ve stravě více než dost.
Nejzdravější cukroví je vyrobené z ořechů jako základu. Na rozdíl od mouky dává větší pocit zasycení a obsahuje více vlákniny a minerálních látek.
Vlašské ořechy – jsou synonymem Vánoc. Jako součást těsta ho nadlehčí a obohatí o vlákninu. Jsou nepostradatelné jako základ pro nepečené nebo sušené cukroví.
Mandle a kešu – je oblíbená kombinace pro přípravu nepečeného neboli raw cukroví. Není složité na přípravu, ale dlouho nevydrží.
Kokosový ořech – je základ mnohých tradičních druhů cukroví. Kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin je lepší to s ním nepřehánět.
Uprostřed hluboké zimy je používání cukru nevhodné. Dá se nahradit sušeným ovocem. Tradičně se používaly sušená jablka, hrušky, ale i hložinky a dřínky. Dnes je větší výběr a dá se pořídit jakékoliv sušené ovoce. Před použitím se zpravidla namáčí, aby šlo lépe zpracovat.
Ovocný Lavaš – je tradiční arménská pochoutka vyrobená z ovocné dřeně ze zralého ovoce. Suší se při 40–45 °C ve tvaru tenké placky. Ta se smotá do ruličky. Tradiční je meruňkový, ale prodávají se i jiné druhy. Vhodný je do vrstveného cukroví nebo nasekaný na kousky.
Sušené ovoce však obsahuje hodně fruktózy. Při vyšším kalorickém příjmu se mění na tuk a ukládá se zejména v Játrech. Způsobuje jejich zvětšení a ztučnění.
Med – je živý, biologicky aktivní produkt, který by neměl být tepelně upravován. Každý druh medu má specifickou vůni a chuť. Je vhodný hlavně do krémů a náplní.
Javorový sirup – získaný z mízy javoru cukrového je tvořen hlavně sacharózou. Je to zdravější varianta cukru, díky své chuti vhodný spíš na dochucování.
Obilné sirupy – nejčastěji kukuřičný, rýžový nebo pšeničný. Podle stupně zpracování obsahují různé poměry fruktózy a glukózy. Jejich výhodou je tekutá forma, nevýhodou vyšší cena.
Slad – se vyrábí ze všech druhů obilovin. Má jemnou karamelovou chuť, složením je podobný obilným sirupům. Vyrábí se enzymaticky, čímž se obohatí o některé vitaminy a minerály.
Náhražky cukru – přírodní i nepřírodní mohou pomoci snížit množství cukru v cukroví. Vhodnější jsou přírodní, kam patří např. xylitol, erythritol nebo stévie.
Xylitol – se získává z mízy břízy, má méně kalorií než cukr. Může však mít projímavé účinky.
Erythritol – se přirozeně vyskytuje v ovoci a některých potravinách. Nemá téměř žádné kalorie a neovlivňuje produkci inzulínu. Není projímavý ani ve větším množství.
Stévie sladivá – patří do léčivek a má vysokou sladivost. Ne každému vyhovuje, není sladká jako cukr a nejvíce se podobá umělému sladidlu.
Fazole jsou možnou alternativou mouky. Buďto uvařené, rozmixované a přepasírované nebo jako fazolová mouka. Výborné je čokoládové brownies s hrozinkami a sušeným ovocem.
I když se rozhodneme péct z netradičních zdrojů, nesmíme zapomenout na tři pravidla.
K Vánocům patří tradičně procházky. Pravidelný denní pohyb zlepší psychiku a trávení. Jen tak lze vstoupit do nového roku s úsměvem a ve zdraví.
Autor: Radim Jakeš
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.