Kavkazská šorpa

Co potřebujete

  • 500 g předního hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 100 ml rajčatové passaty
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • mletá sladká paprika
  • špetka soli
  • pepř
  • lžíce sádla
  • 1 l vývaru
  • čerstvě nasekaná petrželka
  • 2 lžíce třtinového cukru (není třeba)

Kavkazská šorpa




Co potřebujete

  • 500 g předního hovězího masa
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 100 ml rajčatové passaty
  • 250 g brambor
  • 2 mrkve
  • mletá sladká paprika
  • špetka soli
  • pepř
  • lžíce sádla
  • 1 l vývaru
  • čerstvě nasekaná petrželka
  • 2 lžíce třtinového cukru (není třeba)

„Polévka je grunt a maso je špunt“. Polévka je základ a bez ní to prostě nejde. Rčení, které jsme možná v dětství vnímali jako vztyčený prst na dojídání polévek však v sobě ukrývá velikou pravdu, protože polévky všeho druhu působí blahodárně na náš organismus. Podle svého druhu nás dokáží v zimě pořádně prohřát a v létě třeba zase příjemně ochladit a dodat tekutiny. A navíc polévky, které v sobě mají silný vývar z masa a kostí, dokáží doplnit sílu a podle TCM posílit vyčerpanou QI a krev.

Jedná se hustou polévku z hovězího masa (v původní tatarské kuchyni se vařila z jehněčího), brambor a mrkve, která je opravdu sytá a nahradí tak hlavní jídlo.

Náš tip:

Připravte si silné vývary do zásoby. Je možné je uchovat i v mrazáku a v případě potřeby prostě jen vytáhnout. Ušetří vám to spoustu času.

Kavkazská šorpa

Jak na to?

  • Hovězí maso si opláchneme a nakrájíme na kostičky.
  • Oloupanou cibuli nasekáme nadrobno a dozlatova osmahneme na sádle.
  • Do základu vložíme maso, které zprudka ze všech stran orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme rajčatový protlak.
  • Zamícháme, ať se maso s protlakem propeče a zaprášíme sladkou paprikou. Pozor, aby se nám paprika nespálila a nezhořkla!
  • Po chvíli přilijeme asi třetinu vývaru, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, zmírníme teplotu a maso podusíme. Podle potřeby podléváme vývarem.
  • Očistíme si karotku, oloupeme brambory a vše pokrájíme na kostky.
  • Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky nakrájenou zeleninu, dolijeme zbytkem vývaru a vše mírným varem dovaříme doměkka.
  • Téměř hotovou polévku dochutíme rajčatovou passatou, třtinovým cukrem, prolisovaným česnekem, a ještě podle chuti dosolíme nebo dopepříme. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a můžeme podávat.

Rada navíc:

Pokud chcete polévku opravdu hutnou, můžete ji zahustit trochou jíšky. Doslazení třtinovým cukrem není třeba, ale nás baví mírně nasládlá chuť s vůní česneku. Časem jsem dospěla k názoru, že v každé rodině vládnou jiné chutě. A stejně tak, jako nenarazíte na dvě úplně stejné svíčkové, nenajdete dvě úplně stejné polévky vařené podle jednoho receptu. V každém jídle je totiž nějaké „TO“ navíc. Něco přidáte, něco uberete. Každý jsme jiný a každý máme trochu jiné chutě. A tak je to správně.

Dobrou chuť!

 

„Život je totiž jako polévka, nejdřív musíš být trpělivý, čekat, až se všechno dobře uvaří, aby to mělo správnou sílu. To může trvat hodně dlouho, a navíc tě výsledná chuť může překvapit. Vždycky ale můžeš něco přidat, něco ubrat. To je na tobě. Je to přece tvoje polévka! Nejprve musí chutnat tobě, a pak ji můžeš nabízet i jiným.“

Recept pro Vás připravili




Hodnocení receptu

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Moje milá chrápe a já taky!

Zobrazit Článek

Moje milá chrápe a já taky!
4 min

Akupunkturní léčba jaterních obrazů - 1. díl

Zobrazit Článek

Akupunkturní léčba jaterních obrazů - 1. díl
10 min

Mohlo by vás zajímat

Moje milá chrápe a já taky!

Zobrazit Článek

Moje milá chrápe a já taky!
4 min

Akupunkturní léčba jaterních obrazů - 1. díl

Zobrazit Článek

Akupunkturní léčba jaterních obrazů - 1. díl
10 min

Malý atlas akupunktury – 26. díl – Ben Shen (GB-13)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury – 26. díl – Ben Shen (GB-13)
3 min