Velikonoční vajíčko jako léčivé čínské Yao?


Máme za sebou první jarní den, a to jak v čínském pojetí, kdy nám jaro začalo již v únoru, tak i podle našeho západního kalendáře, podle kterého letos vyšel začátek jara na 20. březen. Dny se nám prodlužují, tráva zelená a je čas oslavovat novou sezónu plození.

V našich končinách jsou ideální oslavou nového života Velikonoce, které sice vycházejí z prastarých keltských zvyklostí připadajících na svátek Alban Eilir (viz článek Objevte kouzlo jarní rovnodennosti, přináší energii a nové začátky), ale byly přizpůsobeny křesťanským potřebám a dnes se oslavují jako znovuzrození (vzkříšení) Ježíše Krista. Jedním ze symbolů obou tradic je vejce.

 

Velikonoční vajíčko

Ačkoliv se ve velkých a někdy ani v menších městech velikonoční tradice příliš nedodržují (tedy až na marketingové kampaně), minimálně na vesnicích o Velikonočním pondělí korzují ulicemi jednotlivci, skupinky a někdy i celé štrúdly koledníků s pomlázkami. Obvykle to bývají chlapci, ale kupříkladu letos máme přestupný rok, což znamená, že dívky chystají odvetu. Pokud zůstaneme u té nejmladší generace, kromě čokolád, žvýkaček a perníčku je nejčastěji vykoledovaným produktem vejce. Od těch prostě osamolepkovaných přes barvená přírodně či pomocí zakoupeného barviva až po nádherně zdobené „kraslice“.

slepici-vejce

Zvyk barvení vajec měl ve svých počátcích stejně jako spousta jiných tradic ryze praktický důvod. Protože vyvrcholení Velikonoc Bílou sobotou předcházel 40denní půst, kdy se nesmělo jíst maso, mléčné produkty ani vejce, ale domácí ptactvo je na jaře již v plné produktivitě, bylo třeba vejce nějak zakonzervovat. Pokud byla vařená, vydržela déle. Nicméně zde nastal problém, jak rozlišovat jejich stáří, což naši chytří předkové vyřešili jejich barvením na červeno. A poté se začaly přidávat další barvy. Barevně zdobená vajíčka pak o Velikonočním pondělí dostávali koledníci. Jen pro zajímavost, nejstarší zdobená kraslice je podle vědeckých analýz stará 2 300 let a první historicky doložené barvení vajec proběhlo v roce 1290, kdy podle písemných pramenů nechal král Edward I. obarvit na zlato 450 vajíček.

Vejce jako Yao

Nejprve bych připomněla význam termínu Yao, který představuje čínskou léčivku. Nejedná se jen o byliny v našem pojetí, ale také o různé pochutiny nebo jiné přírodní produkty. Za takové Yao lze považovat právě i vejce. U všech vajec jsou charakteristiky podobné, ale upřesňuji, že zde budu psát o u nás běžně dostupném slepičím vejci. To jako celek patří do skupiny neutrálních potravin, což znamená, že nenutí tělo do žádných extrémů, a tím pádem nenarušuje jeho harmonii. Protože náleží elementu země, má největší vliv na dráhy Žaludku a Sleziny. Jelikož se vejce skládá ze dvou rozdílných částí, probereme si jejich charakteristiky samostatně.

vejce-rozpulene

Bílek: bílek má schopnost posilovat Yin při jejím nedostatku a s o něco menší silou také posilovat nedostatečnou Qi. Proto je doporučeno konzumovat ho při rekonvalescenci po nemoci nebo po porodu, kdy přispěje k dostatečné tvorbě mléka. Konzumací bílků lze také zlepšit stav nedostatečnosti krve v době těhotenství.

Žloutek: nejsilnějším účinkem žloutku je posílení organismu při nedostatečnosti krve a stejně jako bílek umí s o něco menším efektem také posilovat tělo při nedostatečnosti Qi. Opět je doporučeno konzumovat ho při rekonvalescenci po nemoci nebo po porodu, kdy přispěje k dostatečné tvorbě mléka. A ještě více než u bílku platí, že konzumací žloutku lze také zlepšit stav nedostatečnosti krve v době těhotenství.

Ačkoliv se charakteristiky bílku a žloutku v některých ohledech trochu liší, zároveň mají dost společného, a proto není důvod bát se konzumovat jednu nebo druhou část vejce. Jen je třeba dát si pozor na nadměrnou konzumaci vajec, která by mohla vést ke stagnaci Qi. A pokud bychom hledali alergeny, v bílku jich je více než ve žloutku. Ačkoliv jsou čtenáři Cesty želvy rozumní lidé, pro jistotu dodávám, že „léčba jídlem“ nemá tak silný efekt jako koncentrovaná bylinná léčba, ale na druhou stranu, pokud si nastavíme určité stravovací návyky, se dlouhodobě jedná o velmi efektivní cestu ke zdraví.

Pokud jste nyní dostali na vejce chuť nebo jich máte po pomlázce přebytek, může vám přijít vhod recept na jáhlové congee s listy špenátu a vejcem od Lien Čepelkové.

 

Autor: Moudrá želva

Autor článku



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou

Zobrazit Článek

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou
5 min

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?

Zobrazit Článek

Jak utišit mysl pomocí vitálních hub?
7 min

Máj, lásky, srdce a ohně čas

Zobrazit Článek

Máj, lásky, srdce a ohně čas
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce

Zobrazit Článek

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce
3 min

Chia pudink s čokoládou a borůvkami

Zobrazit Recept

Chia pudink s čokoládou a borůvkami
30 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.