Fermentované adzuki fazole se žampióny, batáty a brokolicí
Asi není nikdo, kdo by neznal chuť a vůni této skvělé polévky. Pochází z vietnamské provincie Nam Dinh. V posledních letech se ale stala stálicí na jídelních lístcích všech vietnamských restaurací po celém světě. Název polévky vychází z doslovného překladu Pho = ploché široké rýžové nudle a Bo = hovězí maso, které jsou kromě silného voňavého vývaru základem tohoto pokrmu. Schválně říkám pokrmu, protože velká a hustá porce dokáže plně nahradit hlavní jídlo.
Ve Vietnamu je běžným zvykem Pho Bo snídat v bistrech před odchodem do práce, protože na oběd pak už není tolik času a silný vývar dokáže výborně probudit a „nakopnout“ energií na celý den. Vietnamci jsou také velmi družný národ a velkou část svého volna tráví hromadně. Setkávání u jídla je tedy nejen záležitostí utišení hladu, ale zároveň společenskou událostí, zábavou a prostorem pro tak oblíbené diskuze.
Nezbytná rada:
Základem je silný, dlouho tažený vývar. Pokud máte možnost, třeba i celou noc.
Když už tedy máte to „nejhorší“ za sebou, pořádně si vymyjte hrnec, opět do něho vložte maso, zalijte vodou, osolte a přidejte lžíci třtinového cukru. Vařte na mírném ohni a dbejte na to, že by se měl opravdu táhnout, ne vřít! My používáme pomalý hrnec.
Vhodné ingredience pro Pho Bo vám prodají v kterýchkoliv potravinách na Sapě v pražské Libuši. Originální vietnamské přísady dodají vaší Pho Bo tu pravou chuť.
Polévku na závěr přichuťte šťávou z citronu a pálivou omáčkou Sriracha. Tu u nás známe pod počeštělým názvem „kohout“ a prodávají ji téměř ve všech vietnamských obchodech s potravinami. Omáčky Sriracha jsou pojmenované podle thajského městečka Si Racha. Hlavní tóny této omáčky udává směs pálivých chilli papriček a česneku. Je možné také přidat nakládaný česnek a bambusové výhonky.
Z pohledu čínské medicíny Pho Bo doplňuje krev a Yin a zároveň podporuje Yang. Na jaře je dobré přidat více zelených přísad, třeba Pak Choi či směs různých jarních bylinek. Ideální je Pho Bo třeba po porodu. V tomto případě bych ale samozřejmě ubral ty pálivé přísady.
Možná se nechat inspirovat vietnamskou společenskou a družnou povahou. Navařit „kotel“ Pho Bo a pozvat pár přátel na dobrou polévku a příjemné odpoledne. Vždyť budovat dobré vztahy je jeden ze základních pilířů zdravého života. A mít přátele k tomu rozhodně patří.
Přejeme vám dobrou chuť a skvělé přátele 🙂.