Pět prvků – Trojitý zářič
Měsíc březen je ve znamení Zajíce, který vládne přibližně od 6. března do 4. dubna. Zajíce ovládá žlučník. V přírodě stále vládne dřevo, je to čas, kdy potřebujeme prostor, otevřít okna a nechat se ovanout větrem, který je projevem tohoto jarního období. Je to čas volnosti a nových nápadů.
Žlučník je úzce spojen s játry. Uchovává žluč, která je vylučována do tenkého střeva, kde pomáhá trávit potravu a tím podporuje činnost sleziny a žaludku. Pokud vylučování žluče není v pořádku, oslabí se funkce sleziny a žaludku, což způsobí zažívací poruchy provázené nadýmáním nebo průjmem.
Zdravý žlučník znamená, že jsme psychicky stabilní, odolní vůči stresu a schopni se rychle rozhodovat.
Protože žlučník úzce souvisí s trávením, měli bychom jíst pravidelně, menší porce jídla, dobře přijatou stravu rozkousat, abychom našemu žaludku zjednodušili práci při trávení. Naše tělo mnohem lépe tráví stravu, která je tepelně upravena a my ji dobře rozžvýkáme. Pokud jíte hodně syrové stravy, pořádně ji nerozkoušete a nejíte v klidu, můžete být mnohem více po jídle unaveni.
Milovníci noční práce by se nad sebou měli zamyslet. Je to čas, kdy vládne Luna a pokud v tomto čase nespíte, bráníte tělu, aby žluč prošla ve správný čas látkovou výměnou, bude postupně houstnout a pokud takto činíte dlouhá léta, tento spánkový deficit může ovlivnit nejenom schopnost myslet a tvořit, ale můžete se například dočkat bolestí mezi žebry, pocitů hořkosti v ústech, horkosti plosek, bolestí kloubů nebo se postupně mohou tvořit kamínky ve žlučníku.
Další, co škodí našemu žlučníku, je jídlo v pozdních večerních hodinách. Místo odpočinku a detoxikace, nutíte své tělo trávit. To oslabuje yangovou energii, protože činnost žaludku a tlustého střeva pro svoji práci potřebují yang. Nejvíce toto poznáte na mastných vlasech, je to známka, že tuky nemají možnost se účinně rozložit a tělo je vylučuje právě přes pokožku, kde máme vlasy.
V březnu je právě ten správný čas na odlehčení stravy. Je to měsíc, kdy pomalu začínají býti k mání zelené listy, které se hodí jako ozdoba jídla, přísada do salátů nebo zelená součást polévek. Vyhněte se lepku, mléčným výrobkům a minimalizujte maso ve svém jídelníčku.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.