Pět prvků - Žlučník


Měsíc březen je ve znamení Zajíce, který vládne přibližně od 6. března do 4. dubna. Zajíce ovládá žlučník. V přírodě stále vládne dřevo, je to čas, kdy potřebujeme prostor, otevřít okna a nechat se ovanout větrem, který je projevem tohoto jarního období. Je to čas volnosti a nových nápadů.

Žlučník je úzce spojen s játry. Uchovává žluč, která je vylučována do tenkého střeva, kde pomáhá trávit potravu a tím podporuje činnost sleziny a žaludku. Pokud vylučování žluče není v pořádku, oslabí se funkce sleziny a žaludku, což způsobí zažívací poruchy provázené nadýmáním nebo průjmem.

Zdravý žlučník znamená, že jsme psychicky stabilní, odolní vůči stresu a schopni se rychle rozhodovat.  

Protože žlučník úzce souvisí s trávením, měli bychom jíst pravidelně, menší porce jídla, dobře přijatou stravu rozkousat, abychom našemu žaludku zjednodušili práci při trávení. Naše tělo mnohem lépe tráví stravu, která je tepelně upravena a my ji dobře rozžvýkáme. Pokud jíte hodně syrové stravy, pořádně ji nerozkoušete a nejíte v klidu, můžete být mnohem více po jídle unaveni.

Milovníci noční práce by se nad sebou měli zamyslet. Je to čas, kdy vládne Luna a pokud v tomto čase nespíte, bráníte tělu, aby žluč prošla ve správný čas látkovou výměnou, bude postupně houstnout a pokud takto činíte dlouhá léta, tento spánkový deficit může ovlivnit nejenom schopnost myslet a tvořit, ale můžete se například dočkat bolestí mezi žebry, pocitů hořkosti v ústech, horkosti plosek, bolestí kloubů nebo se postupně mohou tvořit kamínky ve žlučníku.

Další, co škodí našemu žlučníku, je jídlo v pozdních večerních hodinách. Místo odpočinku a detoxikace, nutíte své tělo trávit. To oslabuje yangovou energii, protože činnost žaludku a tlustého střeva pro svoji práci potřebují yang. Nejvíce toto poznáte na mastných vlasech, je to známka, že tuky nemají možnost se účinně rozložit a tělo je vylučuje právě přes pokožku, kde máme vlasy.

V březnu je právě ten správný čas na odlehčení stravy. Je to měsíc, kdy pomalu začínají býti k mání zelené listy, které se hodí jako ozdoba jídla, přísada do salátů nebo zelená součást polévek. Vyhněte se lepku, mléčným výrobkům a minimalizujte maso ve svém jídelníčku.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Zlatice převislá
2 min

Slezina pohledem čínské medicíny

Zobrazit Článek

Slezina pohledem čínské medicíny
4 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Kari z červené čočky s dýní

Zobrazit Recept

Kari z červené čočky s dýní
60 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.