Vaříme podle čínského horoskopu - červenec


  • Český název července má slovanský původ, jak jsem již psala u měsíce června. Pro staré Slovany to bylo delší období, které zahrnovalo měsíce květen, červen a červenec. V průběhu doby se objevovaly názvy malý červen a velký červen, první a druhý červen. Současné názvy měsíců, které aktuálně známe, pochází z doby, kdy rok začal mít dvanáct měsíců.
  • Název června i července pravděpodobně pochází od toho, že v obou měsících dozrává červené ovoce. Červenec může být slangový název pro načervenalou rudu wurtzit.
  • V mnoha jazycích se používá Júl, July, Juli… 13. července roku 100 př. n. l. se narodil Julius Caesar, stvořitel juliánského kalendáře. Když byl v roce 44 př. n. l. zavražděn, Marcus Antonius na jeho počest změnil název měsíce na Julius, červenec si vybral proto, že se v tomto měsíci Caesar narodil. Z latiny pak tento název převzaly některé evropské jazyky.
  • V červenci je Slunce první dvě třetiny ve znamení Raka a zbytek měsíce je pak ve znamení Lva.
  • Měsíc je ve znamení Kozy.

„Co červenec neuvaří, srpen nedopeče“

Co můžeme u nás v červenci sbírat?

Příroda otevírá plnou náruč se svými dary, můžeme sbírat mátu, mateřídoušku, meduňku, třezalku, lípu nebo bazalku.

Máta patří k jedné z nejstarších bylin a je jí asi 25 druhů. Jejích předností si užívali již ve starověkém Egyptě, Římě a Řecku.

Naši předkové využívali čaj z máty při problémech s trávením, podporuje vylučování žluči, zmírňuje pálení žáhy, nadýmání a je skvělá při chrapotu a nachlazení. Využívala se na povzbuzení krevního oběhu a činnost srdce. Pro svoji výraznou chuť byla využívána v kuchyni do moučníků nebo ovocných salátů. Zdobí míchané nápoje či se z ní připravují pomazánky.

Jemná, voňavá a zklidňující. Tak to je meduňka lékařská. Zklidní a podpoří spánek. Moderní medicína prokázala její účinky proti virům, hlavně při oparech, na revmatické otoky a modřiny. Též pomáhá srovnat překyselení v žaludku.

V kuchyni se používá k rybám a drůbeži, do salátu jak ovocných, tak zeleninových. Ozdobí koktejly, limonády i sklenku vína.

Další aromatické koření, které zdobí naše zahrádky a i zeleninové saláty, je bazalka. Ve středověku byla doporučována na smutek a melancholii. Do Evropy přišla až v 16. století. Využívá se jak kvetoucí nať, tak i listy. Podporuje chuť k jídlu, zmírňuje křeče a nadýmání. Asi nejvíce ji využíváme jako bazalkové pesto do těstovin.

Lípu snad ani nemusím představovat, lipový čaj s medem je v zimě skvělý zahřívající nápoj hlavně při nachlazení.

A jaké potraviny bychom měli v červenci upřednostňovat?

Z obilovin v červenci sáhněte hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici. Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky.

Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: keříčkové fazole, papriky, rajčata, okurky. Z ovoce pak jablka, hrušky, borůvky, ostružiny, maliny apod.

Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním. Využijte čerstvé ovoce a zeleninu, je čas salátů.

 

Asijský okurkový salát

Co budete potřebovat: 2 salátové okurky, 50 ml rýžového octa, 1 lžička třtinového cukru, sůl, 2 lžíce opražených bílých sezamových semínek, 1 lžíce černých sezamových semínek.

Jak na to: oloupejte okurky, podélně je rozpulte a odstraňte semínka. Pak pomocí škrabky naškrábejte okurkové plátky. Rozložte na utěrku, osolte a nechte z okurek pustit vodu, tak 15 až 20 minut.

Zálivka: ocet smíchejte s cukrem, solí a opraženými sezamovými semínky. Zálivku vlijte do misky a pak promíchejte s plátky okurek. Nechte asi 10 minut odstát a můžete podávat.

V Číně všeobecně se nejí mnoho syrového, tento salát se servíruje decentně po vydatném obědě. Okurky patří mezi nejvíce zchlazující a těžko stravitelnou zeleninu, proto se k ní přidávají pražená semínka, aby se zmírnil jejich chlad a horší stravitelnost.

Mint.,Bunch,Of,Fresh,Green,Organic,Mint,Leaf,On,Wooden

Kantonské steaky s mátovým dipem

Při mé návštěvě kantonské oblasti mě uchvátily dva recepty. Vroucí vývar, který se servíroval s tenoučkými plátky masa a zeleniny, které jste si sami vkládali do bublajícího vývaru a vychutnávali si barvitost chutí.

Další zajímavý recept byly steaky. Přesto, že to byla trochu touha vyrovnat se evropské kuchyni, jejich chuť stále měla nádech Číny. Proto jsem neváhala a vloudila se do kuchyně, abych vymámila tajemství těchto zajímavých chutí. Vyrovnanost a lahodnost pramení v zastoupení pěti chutí v každém jídle. To z čínského jídla prostě dělá jídlo božské.

Co budeme potřebovat: 4 hovězí steaky (můžete využít i krůtí nebo kuřecí)

Na marinádu: 1 polévková lžíce třtinového cukru, 1 dcl rýžového vína, ½ sójové omáčky, 2 polévkové lžíce sezamového oleje, 2 utřené česneky se solí, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného zázvoru.

Všechny ingredience dobře promíchejte a pomažte kotlety a nechte alespoň 1 hodinu marinovat.

Mátový dip: 2 zakysané smetany, šťáva z 1 limetky, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce pokrájené čerstvé máty.

V mixéru rozmixujte mátu s olejem a šťávou z limetky a vmíchejte do zakysané smetany a dejte odpočinout do chladu.

Steaky vyndejte z chladu a nechte je asi 30 minut odstát na pokojovou teplotu.  Pak je prudce osmažte po obou stranách, cca 3 minuty na každé straně, pak je uložte do vyhřáté nádoby a přidejte kousek másla, přikryjte a nechte dojít.

Podávejte s mátovým dipem se zeleninovým salátem, opečenou bagetkou nebo s brambory, dle chuti.

Rýžové těstoviny s cherry rajčátky a bazalkou

Co budete potřebovat: 1 balíček širších rýžových nudlí, 500 g cherry rajčátek, 2 dcl rýžového vína, 1 polévková lžíce rýžového nebo jablečného octa, 1 polévková lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce najemno nakrájené bazalky, 3 stroužky česneku nakrájené na jemné plátky, 10 cm oloupaného nahrubo nastrouhaného zázvoru, sůl, olej.

Jak na to: Rýžové těstoviny připravte dle návodu. Nalámejte je do misky, osolte a zalijte horkou vodou a nechávají se 15 až 20 minut odstát.

Rozehřejte olej a přidejte česnek a strouhaný zázvor a nechte rozvonět. Pak přidejte omytá cherry rajčátka a společně míchejte, dokud nebudou mít puchýřky. Pak přidejte rýžové víno, ocet, sójovou omáčku, cukr a nechte asi 5 až 10 minut povařit, než omáčka zhoustne. Slijte nudle a nechte je okapat.

Nakonec vmíchejte bazalku. Nudle a rajčátka servírujte zvlášť, každý si k nudlím bere přesně tolik, kolik potřebuje.

Letní osvěžující nápoj z máty (stejným způsobem takto můžete připravit i meduňku)

Co budete potřebovat: 1 l vody, 3 snítky máty, 1 limetku, ½ oloupaného pomeranče, 4 měsíčky citronu a lístky máty na ozdobu.

Jak na to: mátu omyjte, vložte do nádoby a zalijte 1 l horké vody. Nechte vychladnout a přidejte šťávu z limetky a nakrájené měsíčky z ½ pomeranče. Když nalijete do sklenic, ozdobte sklenici mátou a měsíčkem citronu.

 

Autor: Renáta Lien Čepelková



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst

Zobrazit Článek

Zastavte vypadávání vlasů a podpořte jejich růst
6 min

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou

Zobrazit Článek

Jak se zotavit ze stresu, když se nám vymkne z rukou
5 min

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce

Zobrazit Článek

Zvyšte aktivitu přirozených zabijáků v našem těle pomocí ohňovce
3 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)

Zobrazit Článek

Malý atlas akupunktury - 27. díl - Dai Mai (GB-26)
4 min

Pánové, nezoufejte! Problémy prostaty mají řešení

Zobrazit Článek

Pánové, nezoufejte! Problémy prostaty mají řešení
7 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.