Vaříme podle čínského horoskopu – únor
“ Na Hromnice o hodinu více”
V tomto období se nám již prodlužují dny a ve vzduchu je cítit jaro. Příroda pomalu nechává klíčit nový život. Symbolem klíčícího jara jsou u nás sněženky, jejich hlavičky často vykukují ještě ze sněhu, aby nám naznačily, že Vánoce definitivně končí, protože dříve se betlémy a vánoční výzdoba sklízely až 2. února.
Významný svátek příchodu jara, který je u nás dávno zapomenut, se slavil 2. února. Hromnice, starý slovanský svátek souvisel s bohem hromu a blesku, který se právě v této době probouzel ze svého spánku. Lidé uklízeli po zimě stáje a zapalovali posvátné ohně, které měly očistný charakter a zaháněly zlé duchy. Do oken se dávaly svíce, aby odehnaly zlé duchy, hromy a blesky. Dalším rituálem byla i první orba či návštěva kouzelných studánek. V tomto období se totiž v pradávných dobách i u nás slavil příchod nového roku.
Říkáte si, co to má společného s čínskou medicínou? Ze starých slovanských zvyků je patrné, že starověké národy se řídily astrologií a přírodou a evidentně k podobným zvykům nepotřebovaly žádné technologie. Ty dvě nejdůležitější, „Slunce“ a „Měsíc“, jim zářily na nebi a jejich cykly po staletí řídily jejich životy.
Všechny svátky jara pochopitelně byly vždy doprovázeny hostinami, světlem, hlukem, veselím a rejděním. U nás začíná 6. ledna na „Tři krále“ a končí 22. února, kdy je Popeleční středa, tedy den, kdy se u nás začínal držet půst před Velikonocemi.
Čína v tomto období vstupuje do nového roku, kterému se též říká Festival jara. Jeho datum se vypočítává podle čínského lunárního kalendáře, který je nejstarším kalendářem na světě, a začal se počítat od roku, kdy se Žlutý císař dožil šedesáti let. Letos čínský Festival jara oslavíme 10. února. Tento den je prvním dnem čínského nového roku dřevěného Draka.
Číňané se na toto období připravují podobně jako my u nás. Úklid domu má smést všechny těžkosti osudu a smůlu, která se mohla za minulý rok nahromadit. Úklidem totiž připravíte místo pro nové štěstí. Ale pozor, pak necháte vše žít 15 dnů svým životem, ne že zakořeňující štěstí po dvou dnech utřete prachovkou, to byste tomu dali. 15 dní je zákaz úklidu.
Dveře a rámy se malují nebo zdobí červenými stuhami. Číslo 8 a červená barva jsou zde považovány za šťastné. Mimo to se vystřihují různé dekorace, které symbolizují štěstí, bohatství a dlouhověkost. Zvyk pochází z období dynastie Chan, která vládla v Číně v období 206 př. n. l. až 220 n. l.
Dům se zdobí lotosovými květy, které symbolizují znovuzrození a růst, a mandarinkami s listím, protože jsou plody štěstí. Vždy v sudém počtu, protože lichý počet symbolizuje neštěstí a smrt. Pokud mandarinky nabízíme rodině, tak musíme nabízet vždy dvě, abychom našeho blízkého neodsoudili k samotě.
Významná výzdoba se pak týká zvířete, kterému nový rok bude patřit, takže tentokrát všude budou rejdit Dráčkové.
V předvečer nového roku, tedy letos 9. února, se připravuje hostina, kde by nemělo chybět vepřové, kachna, kuře a dostatek lepkavé rýže Lin Guo. Součástí večerního jídelníčku je čínská ředkev, která symbolizuje dlouhověkost, a červené chilli, které nám zajistí štěstí.
Stůl vždy zdobí osmiúhelníkový tác, tzv. „záznamník pospolitosti“, který obsahuje symbolické potraviny Číny – semena lotosu, semínka červeného melounu, logan, arašídy, kokos, kandovaný meloun, liči, ořechy.
Každou správnou čínskou domácnost zdobí bůh kuchyně Tsao Wang, kterému se na nový rok musí nabídnout slavnostní oběd. Velmi populární je lepkavý dort Nian Gao.
Rodiny s dětmi připravují Jiaozi – čínský knedlík, do kterého se schová jedna mince a kdo tento knedlík dostane, čeká ho štěstí a bohatství.
Nejtypičtějším dárkem jsou červené obálky s penězi. Balíčky Hong Bao nebo Ang Pow bývají nejčastějšími dárky všech oslav. V obálkách zdobených zlatými symboly jsou ukryty peníze štěstí. Červená barva obálky plaší zlé duchy, aby vás v tom novém roce nikdo neokradl.
Velmi často se můžete setkat s tím, že Číňané v prvním roce nového roku nejedí maso, aby neurazili zvíře, které novému roku bude vládnout. V tento den se konzumují šťastné potraviny, což jsou ryby, nudle a mandarinky, a nesmí chybět rýže, která vyjadřuje harmonii.
V tento den se též musíte vyhnout sporům, protože by vám to přineslo velkou smůlu. V novém roce je nutné navštěvovat příbuzné a přátele, protože dobrá vůle je úzce spojena s oslavami nového roku.
Čínský nový rok je též ve znamení bohatých ohňostrojů. Zvuky petard zastrašují zlé duchy a zajišťují více štěstí v novém roce. Ulice jsou plné průvodů, lvích a dračích tanců. Nechybí ani navštěvování chrámů a pálení vonných tyčinek.
Druhý den čínského nového roku, tedy letos 11. února, vdané dcery navštěvují své rodiče, příbuzné a blízké přátele.
Symbolickým koncem volna a oslav nového roku je patnáctý den lunárního kalendáře, který připadá na první úplněk nového lunárního roku, v letošním roce je to 24. února. Číňané v ten den slaví Festival luceren, kdy lidé nosí lucerny, které připomínají hmyz. Všude je spousta světla, luceren a lampiónů. V tento den se jedí rýžové koláčky a lidé zapalují svíčky, aby navodili atmosféru pohody a klidu.
Sbírá se například kořen křenu, ten je vlastně nepostradatelný v naší kuchyni nebo listy jmelí bílého, které podporují snížení tlaku. Z hub se pak sbírá penízovka sametonohá (enoki).
Pokud jste v lese penízovku nenašli, tak nezoufejte, běžně ji koupíte čerstvou a můžete si vyzkoušet, jak chutná v rajské polévce.
Co budeme potřebovat: ½ kg rajčat, 100 g čerstvé enoki, 1 cibulka, olej nebo máslo, 2 lžíce mouky, bobkový list, hřebíček, kůra z citronu, sůl, třtinový cukr na případné doslazení, nať petržele nebo pažitky.
Jak na to:
Z obilovin v únoru sáhneme hlavně po ovsu, jáhlách, kukuřici či černé rýži.
Z luštěnin pak upřednostňujte naši černou čočku, černou sóju a cizrnu.
Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na sladké brambory, pórek, celer, petržel.
Z ovoce pak sušené švestky, goji, třešně a rozinky. Syrová pak jsou dobrá zimní jablka nebo hrušky, ale lepší je podusit je se skořicí, hřebíčkem nebo badyánem, přislaďte si je medem nebo kokosovým cukrem.
Abyste podpořili snadné trávení a činnost orgánů, které se na něm podílí, je důležitou součástí našeho jídla i koření, v tomto období pak sušený rozmarýn a tymián, bobkový list, sušená majoránka, syrový zázvor, česnek, šafrán.
Nezapomeňte v tomto období na semínka a oříšky. V době, kdy není vhodné jíst syrové ovoce a zeleninu, protože ještě nestihly vyrůst, jsou obrovským zdrojem vitaminů a minerálů.
Všechny recepty jsou pro 4 osoby.
Co budete potřebovat: 1 velký celer, 4 petržele, 2 velké sušené plodnice hericia (namočené přes noc v osolené vodě, 2 brambory, špetka soli, muškátový květ, 1 kávová lžička másla nebo oleje, petržel, libeček nebo pažitka na posypání (může být sušená nebo mražená nebo formou pesta), 1 polévková lžíce shoyu, 4 kávové lžičky parmazánu na posypání.
Jak na to:
Poznámka:
Celer a petržel jsou silně diuretické, jsou vhodné při otocích a zadržování vody, při redukci váhy, problémech s močením a při vysokém tlaku, kdy jsou nežádoucím účinkem léků otoky.
Hericium podporuje trávení a má pozitivní vliv na nervový systém, předchází stařecké demenci.
Co budete potřebovat: 1 velký hrnek černé rýže, kterou jsme přes noc namočili, 1 menší batát, 1 plechovka sterilované cizrny, 5 ks sušené shiitake, které jsme přes noc namočili, olej, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, tymián.
Jak na to:
Poznámka:
Jídlo celkově podporuje vitalitu, tvorbu krve a činnost sleziny a ledvin. Recept je vhodný při únavě, slabé menstruaci, po porodu, tedy všude tam, kde potřebujeme vyživit. Shiitake podporuje imunitu, kterou s příchodem jara budeme potřebovat.
Černá rýže je sladké chuti. Vařením získá fialovou barvu. Patří mezi nejteplejší druhy rýže a díky jejímu obsahu živin ji směle můžeme zařadit mezi superpotraviny.
Černá rýže vyživuje ledviny a krev, má sladkou chuť, je neutrální povahy a podporuje činnost sleziny, žaludku, ledvin a podporuje tvorbu energie a krve. Má protizánětlivé účinky, je skvělá při alergiích a astmatu, podporuje snížení cholesterolu a její zařazování do jídelníčku pomáhá eliminovat vznik cukrovky. Běžně ji koupíte v obchodech zdravé výživy. Cena se pohybuje kolem 60 Kč za 500 g.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.