Vaříme podle čínského horoskopu - srpen


  • Český název pravděpodobně pochází od zemědělského nástroje srpu, který se užíval ke sklizni obilí.
  • V roce 8 př. n. l. byl měsíc pojmenován po císaři Augustovi. A jak bylo dobrým zvykem, z latiny převzaly název evropské jazyky a zrodil se August.
  • V srpnu je Slunce první dvě třetiny ve znamení Lva a zbytek měsíce je pak ve znamení Panny.
  • Měsíc Opice.
  • V předvečer sedmého dne sedmého lunárního měsíce se slaví svátek zamilovaných od dob dynastie Han (206 př. n. l.- 220 n.l.).

Jako my máme svůj lásky čas na prvního máje a alespoň moje generace se ještě nechávala unášet verši K. H. Máchy a mířili jsme k jeho soše na Petřín, tak i Číňané mají svůj svátek zamilovaných. Ten vychází z legendy o nešťastné lásce pasáčka buvolů a nebeské tkadlenky. Když na jejich vztah přišla její nebeská matka, již ji nepustila na zem, ale byla tak dojata její pevností, že vytvořila mléčnou dráhu, aby se milenci mohli alespoň jedenkrát v roce setkávat.

Od té doby se slaví tento svátek zamilovaných. Dívky a ženy se klaní Měsíci a pod jeho svitem předvádí zručnost v ručních pracích. Dvojice hledí k obloze a čekají, až vyjdou hvězdy, aby vzpomenuli na nebeskou tkadlenku a pasáčka. Dříve dívky připravovaly smažené tenké pečivo různých tvarů. Dnes se ale kupuje spíše čokoláda a jiné sladkosti, hlavně ve velkých městech.

„I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí“

Co můžeme u nás v srpnu sbírat?

  • řepík lékařský (kvetoucí nať)
  • květ měsíčku lékařského
  • květ řebříčku
  • dobromysl (oregano)
  • šalvěj
  • tymián
  • mladý česnek

 Řepík má široké využití v lidovém bylinkářství. Je silně protizánětlivý. Podporuje trávení, má pozitivní účinky na onemocnění jater. Je vhodný ke kloktání jako prevence paradentózy. Jako koupel a obklad zmírňuje revmatické bolesti kloubů a pokud máte unavené nohy nebo jste po túře, tak vám uleví od zátěže jejich koupel.

Koupel nohou proti únavě

2 polévkové lžíce řepíku zalijte 2 dcl horké vody a nechte 15 až 20 minut louhovat. Pak sceďte do umyvadla a nařeďte tak, aby koupel byla co nejteplejší. Nechte si konvici s horkou vodou při ruce a vložte nohy do umyvadla. Jakmile voda vychladne, vyndejte nohy, přilejte trošku horké vody a znovu vložte. Koupel je potřeba vydržet 20 až 30 minut. Pak nohy vyndejte, osušte a vmasírujte alpu či nějaký jiný regenerační krém.

Měsíček snad ani nemusím představovat, mimo čaj, hojící mast či revitalizující koupele se měsíček využívá v kuchyni k obarvování pokrmů místo šafránu, který býval drahý. Okvětní lístky měsíčku můžete přidat do pomazánek, rizota či celými květy zdobit saláty.

Pot,Marigolds,Or,Common,Marigolds,,Calendula,Officinalis,,Low,Maintenance,,Colorful

Měsíčkové rizoto se zeleninou na čínský způsob

Co budete potřebovat: 240 g rýže basmati, okvětní lístky z 5 květů měsíčku, 2 polévkové lžíce vařených červených fazolek, 200 g zelených fazolek, ½ malé cukety, 1/3 salátové okurky, 1 červená kapie, sůl, 10 cm syrového zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce vinného octa, 1 polévková lžíce cukru, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce nakrájené pažitky na ozdobu.

Jak na to:

  • Rýži uvařte s okvětními kvítky měsíčku a dejte stranou.
  • Zelené fazolky omyjte a nakrájejte.
  • Cuketu omyjte a škrabkou na brambory nakrájejte na proužky a odložte na utěrku, aby pustily vodu.
  • Salátovou okurku omyjte, podélně rozpulte a pokrájejte na tenké půlměsíčky.
  • Kapii rozpulte, očistěte od jader a nakrájejte na tenké proužky.
  • Zázvor oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Česnek oloupejte a nakrájejte na slabá kolečka.
  • V hluboké pánvi nebo ve wok pánvi rozehřejte olej a orestujte zázvor a česnek, jakmile se rozvoní, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Pak přidejte vinný ocet a sójovou omáčku, promíchejte a přidejte zeleninu a fazolky, restujte, dokud zelenina nebude křupavá.
  • Pak postupně vmíchejte rýži.

Můžete servírovat tak, že vodou vypláchnete šálek a vždy naplníte rizotem a jako bábovičku překlopíte na talíř. Před podáváním posypte pažitkou.

K rizotu můžete připravit okurkový nebo rajský salát.

Šalvěj je zajímavá bylinka. Má protizánětlivé účinky, používala se i k vykuřování, aby se dům ochránil od zlých duchů. V kuchyni se již tak často nepoužívá přesto, že umí vykouzlit velmi zajímavou chuť vepřovému, kachnímu či husímu masu.

Kotlety v šalvějovém pestu s restovaným lilkem

Co budete potřebovat: 4 kotlety bez kosti, 10 lístků čerstvé šalvěje, šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, 2 utřené česneky se solí, olej na smažení, 1 lžíce másla, pepř.

1 lilek, 1 červená paprika, ½ pórku, 2 utřené česneky, 1 polévková lžíce octa balsamico, sůl, pepř.

Jak na to:

  • Šalvěj, citrónovou šťávu, olej a utřený česnek vložte do mixéru a připravte pesto.
  • Kotlety rozklepejte a dobře ze všech stran potřete pestem a nechte alespoň 1 hodinu odležet v pokojové teplotě.
  • Zatím si připravte přílohu: lilek nakrájejte na velmi tenké podélné plátky, můžete použít škrabku na brambory, rozložte na utěrku a nechte ho alespoň 30 minut pustit vodu.
  • Papriku rozpulte, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
  • Pórek očistěte a nakrájejte na tenká kolečka.
  • Připravte si teplý talíř, máslo a pepř.
  • V pánvi rozehřejte olej a kotlety osmažte z obou stran 2 až 3 minuty, dejte na teplý talíř, opepřete a dejte na ně máslo a přikryjte, aby došly.
  • V kastrůlky nebo hluboké pánvi rozehřejte olej a vložte lilek a restujte ze všech stran, aby byl měkký, přidejte česnek a společně promíchejte. Pak přidejte papriku a pórek a restujte společně s lilkem. Osolte, opepřete, zakapejte balsamikem a promíchejte.
  • Servírujte na teplé talíře. Můžete zdobit snítky tymiánu.
Close,Up,Photo,Of,Grilled,Pork,Chops,In,Sage,Pesto

A jaké potraviny bychom měli v srpnu upřednostňovat?

Z obilovin v červenci sáhněte hlavně po pohance, pšenici špaldě nebo kukuřici.

Z luštěnin pak upřednostňujte cizrnu, červené fazolky.

Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na vše, co nám zahrádka postupně začne dávat: keříčkové fazole, papriky, rajčata, okurky, cukety, lilek.

Z ovoce pak jablka, hrušky, borůvky, ostružiny, maliny apod.

Jídlo je vhodné připravovat krátkým restováním.

Tentokrát bychom se měli věnovat uchovávání plodů léta. My jsme dnes zvyklí hodně zavařovat a mrazit, ale měli bychom si uvědomit, že mnohem častěji naši předci sušili. Proto lesní plody, jako jsou borůvky, maliny či ostružiny usušte. V zimě mohou být skvělou součástí ranních kaší či sladkých omáček, kterými se polévali knedlíky na sladko. Oproti zmrazování je to mnohem šetrnější způsob uchovávání potravin, který nezatěžuje naši slezinu, slinivku a žaludek.

Sušené ovoce pak můžete připravit jako tzv. žahour, který se na horách připravoval z borůvek, ale my ho můžeme připravit z jakéhokoliv sušeného ovoce.

Ovoce se zalije vodou, aby bylo ponořené, cca 1 dcl a přivede k varu. Můžete ho trošku přisladit medem (můžete využít i třtinový nebo kokosový cukr) a při nejnižší teplotě rozvařit na kaši. Tato kaše se pak používala na polití bramborových šišek, lívanečků, palačinek či se podávala dětem jako kompot. My dnes můžeme nakonec ozdobit zakysanou smetanou a ozdobit plátkem limetky. Uvidíte, že takto příjemně osvěžíte zimní jídelníček.

Pokud byste chtěli zavařovat, osobně využívám minimum cukru. Ovoce skládám do sklenic a lehounce prosypu třtinovým nebo kokosovým cukrem a pak zavařím. Ovoce pustí vlastní šťávu, je zde méně cukru a dá se velmi dobře v zimě využít nejenom jako kompot, ale i do knedlíků, kaší, palačinek a na lívanečky.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS.



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový

Zobrazit Článek

Seriál o bylinkách TCM - Gumojilm jilmový
3 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min

Proč se vyhýbat Éčkám v potravinách

Zobrazit Článek

Proč se vyhýbat Éčkám v potravinách
7 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty

Zobrazit Recept

Veganský burger s grilovaným tofu, cuketou a rajčaty
60 min

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?

Zobrazit Článek

Proč potřebuje naše tělo dovolenou? Nejste náhodou workoholik?
6 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.