Vaříme podle čínského horoskopu – listopad


"Listopadové sněžení neškodí vůbec osení."

  • Je to jedenáctý měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře.
  • Český název se odvozuje od padání listí, které je po staletí v tomto období tak charakteristické pro země střední Evropy.
  • Latinsky se měsíc nazývá November od latinského novem – devět. V římském kalendáři totiž do roku 153 př. n. l. byl listopad devátým měsícem a jeho název pak zůstal v mnoha evropských jazycích.
  • První listopadový den má 9 hodin a 47 minut. Slunce vychází již před sedmou hodinou a zapadá již mnohem dříve než v říjnu, někdy kolem půl páté.
  • Astrologicky je Slunce ve znamení Štíra a zbytek měsíce ve znamení Střelce.
  • Měsíc Prasete, který začíná kolem 7. listopadu a končí 6. prosince.

Co ještě můžeme v listopadu sbírat?

  • Plod rakytníku

Od pradávna se používá k léčebným účelům v Číně, Řecku a Rusku. K nám jeho obliba pronikla teprve nedávno. Po šípku jsou plody rakytníku druhým nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu C. Je skvělý na podporu imunity a energie všeobecně.

Zlepšuje krevní oběh, hojí sliznice plic, zmírňuje obtíže při revmatu, dně a hyperfunkci štítné žlázy.

Můžeme si z něho připravit tinkturu, olej či přidat do medu.

  • Plod trnky

I trnka je jednou z bylin z prehistorického období. Najdete ho i v doporučeních sv. Hildegardy. Plody obsahují velké množství vitaminu C. Syrové se nehodí ke konzumaci ve velkém množství, obsahují nevhodné látky, ale pokud trnku zpracujete, tyto negativní vlastnosti ztrácí. Častěji se z nich vyrábí marmelády, šťávy nebo víno.

Jsou skvělé díky svému svíravému účinku při onemocnění žaludku nebo močových orgánů.

  • Plod šípku

Šípek nemusím představovat, ale byl by hřích, kdybych tento podzimní plod opomněla. Šípková omáčka, marmeláda či šípkový čaj jsou u nás známé snad odjakživa.

  • Nať mateřídoušky

Známá a hojně užívaná bylinka již ve starověku hlavně díky svým antiseptickým účinkům. Tvoří významnou součást čajů proti kašli. Čaj z mateřídoušky nejenom odhleňuje, ale používá se při nervové vyčerpanosti a přepracování. Říká se, že pomáhá i při odvykání kouření. Tinktura nebo obklady z mateřídoušky se používají při akné, kožních vyrážkách a při bolestech revmatického původu.

  • List jmelí bílého

Málokdy najdete rostlinku, která je tak opředena mýty a pověrami. Možná proto, že je věčně zelené a i asi díky způsobu růstu, protože je vlastně parazitem, který roste na různých dřevinách. Jmelí bílé používali již staří Keltové a Řekové, ale mělo své místo i u středověkých lékařů.

Umí regulovat tlak, a to díky tomu, že změkčuje vápenité usazeniny v cévním systému. Díky tomu pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Ale využívá se i při klimakteriu, epilepsii a při rakovině žaludku.

Z čerstvé nebo sušené bylinky si můžete udělat tinkturu a užívat.

  • Kořen kopřivy

Z kořene se připravuje odvar. 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Přecedíme a popíjíme. Má silnější účinky než list. Můžete si ho i naložit do vodky a používat jako tinkturu vnitřně nebo jako mazání při revmatických bolestech.

  • Kořen petržele

Byl známý již v antice. Ve starověkém Římě se věřilo, že petržel dává sílu, a dávala se gladiátorům před zápasem.

Kořen je silně diuretický. Šťáva z něho se používá na pihy, rány, otoky a bodnutí hmyzem.

Fresh,Ripe,Rose,Hips,In,Basket,On,The,Rustic,Background,

Tomuto měsíci vládnou plíce. Otevírá se yangový žár, takže bychom si měli dávat pozor na vysušování a dodávat tělu dostatek tekutin. A to nejenom pitným režimem, ale do stravy přidat dostatek dušené nebo napařované zeleniny. Takto připravená zelenina nám skvěle vyživí sliznice plic a tlustého střeva.

Je vhodné zařadit potraviny, které prospívají slezině, neb ta je matkou plic a vyživuje, a když je slabá slezina, jsou oslabené i plíce.

Pokud v tomto období trpíte zácpou, tak to není náhoda, protože tlusté střevo je párovým orgánem plic a jeho sliznice mohou být vysušeny. Pijte ráno převařenou vodu se lžičkou medu a nezapomínejte vypít mezi 8:00 až 10:00 alespoň 500 ml nejlépe převařené vody. Přidejte do stravy hlavně rozdrcené lněné semínko a vyhýbejte se výrobkům z lepku – tzn. pečivu, chlebu a těstovinám.

Je to též poslední šance na detoxikaci před zimou. Nejlepší variantou jsou zeleninové nebo obilné vývary z jáhel nebo congee z jáhel.

Kuchyni tedy bude slušet z obilovin ječmen, jáhly nebo černá rýže. Z luštěnin pak fazolky a hrášek.

Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen, celer, petržel, pažitka.

Z bylinek šalvěj, kopr, bazalka, saturejka.

Z ovoce pak jablka a hrušky.

Jídlo vkládáme do studené vody a vaříme déle, tedy nejlépe ve vývarech ze zeleniny, obilovin a kostí.

Recepty vhodné na listopad:

Cibulová polévka se shiitake

Co budete potřebovat: 4 větší cibule, 2 větší brambory, 6 ks shiitake, 30 g másla, pepř, sůl, vývar ze shiitake.

Na vývar: 6 shiitake, 1,5 l vody, 1 lžíce nálevu z okurek, sůl, 4 kuličky pepře, nať celeru nebo petržele.

Jak na to:

  • Shiitake namočíme alespoň na 30 minut, pak vložíme do hrnce, přidáme 1,5 l vody, 1 lžíci nálevu od okurek, sůl, pepř, osolíme a přidáme nať celeru nebo petržele.
  • Přivedeme k varu, stáhneme a na minimu vaříme 30 minut.
  • Zatím oloupeme cibuli a nakrájíme nahrubo.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Máslo rozehřejeme a přidáme cibuli a restujeme, až začne hnědnout. Zalijeme vývarem ze shiitake, promícháme a přidáme brambory a pokrájené shiitake z vývaru. Vaříme, dokud brambory nebudou měkké. Dochutíme a podáváme s opečeným chlebem.

Poznámka: silně podporuje imunitu, ničí viry a bakterie.

Bowl,Of,Creamy,Shiitake,Mushroom,Soup,On,Table

Salát z kysaného zelí s křenem a slaninou

Co budete potřebovat: 400 g kysaného zelí, 10 cm křenu, 1 cibule, 200 g slaniny, olej.

Jak na to:

  • Ze zelí vymačkáme vodu a vložíme do mísy.
  • Cibuli nakrájíme najemno a vložíme k zelí.
  • Křen oloupeme a nastrouháme najemno a přidáme do mísy.
  • Slaninu nakrájíme najemno a orestujeme do křupava na oleji a přidáme k zelí.
  • Zelené natě nakrájíme najemno a vsypeme do salátu.
  • Vše dobře promícháme a můžeme servírovat k masu, rybám nebo zelenině.

Poznámka: kysané zelí je obrovským zdrojem vitaminu C, nejdůležitější potravina zimy po staletí v domácnostech Čechů, Moravanů a Slezanů.

Krůtí stehna s meruňkovou omáčkou a vlašskými ořechy

Co budeme potřebovat: 2 až 4 stehna dle velikosti (pro 4 osoby), sůl, pepř, 2 lžíce měkkého másla, 200 g meruňkové zavařeniny, 10 cm zázvoru, 250 g sušených meruněk, 200 g půlek vlašských ořechů. Jako přílohu připravíme rýži s kari.

Jak na to:

  • Předehřejeme troubu na 180 °C. Stehna omyjeme a osušíme. Vetřeme sůl zevnitř i zvenčí, potřeme 1 lžící másla a pečeme v troubě 60 minut.
  • Meruňkovou zavařeninu utřeme dohladka a smícháme s oloupaným, jemně posekaným zázvorem, špetkou papriky a skořice. Zavařeninou potřeme maso.
  • Přidáme meruňky a ořechy a zalijeme teplou vodou (cca 150 až 200 ml) a pečeme dalších 20 minut.
  • Stehna vyjmeme z pekáče a odstavíme do tepla. Vypečenou šťávu trochu povaříme, dochutíme, můžeme ji rozmixovat.
  • Podáváme s rýží kari.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Zdravotní dopady chronického stresu

Zobrazit Článek

Zdravotní dopady chronického stresu
3 min

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku

Zobrazit Článek

Hericium zlepšuje mozkové funkce a psychiku
3 min

Jak podpořit imunitu bez prášků, pouze pomocí jídla?

Zobrazit Článek

Jak podpořit imunitu bez prášků, pouze pomocí jídla?
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?

Zobrazit Článek

Co dělat a jak si pomoci, když nás schvátí černý kašel?
5 min

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl

Zobrazit Článek

Jak předejít riziku vývoje astmatu - 1. díl
7 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.