Vaříme podle čínského horoskopu – únor
DUBEN
Tento měsíc bývá velmi proměnlivý, vítr, sníh, déšť, slunce se střídají jako o závod.
Měsíc Draka ovlivňují játra. Je to měsíc k zastavení a posílení životaschopnosti. Pokud jsem vám doporučovala zahájit detoxikaci v březnu a vy jste ji nestihli, tak vězte, že měsíc duben je ještě příhodnější a důležitější pro obnovu našich sil a přípravu na nejaktivnější období v roce. Protože zatímco za období dřeva vše raší, nyní budeme potřebovat sílu slunce, abychom rozkvetli.
5. dubna se v Číně slaví druhý nejdůležitější svátek, „Svátek čistoty a jasu“. Je to svátek zesnulých a slaví se podle solárního kalendáře. Tradice tohoto svátku se udržuje od dynastie Ming, která v Číně vládla v letech 1368-1644. Duše předků mají v Číně obrovský význam a jsou uctívány po generace. Každý Číňan, pokud má možnost, se jde poklonit generacím svých předků, z kterých vzešla jeho rodina a kultura. Součástí každé čínské domácnosti je koutek předků, který se zdobí květinami, při svátcích ovocem a dalším jídlem. Pálí se u něj vonné tyčinky jako pozdrav, protože kouř stoupá k nebesům, kde duše předků odpočívají.
V dubnu si nezapomeňte vyzdobit vstupní dveře a předsíň. V předsíni nezapomeňte na zrcadlo a větší kliku, abyste propojili vodu a kov, nějaký dřevěný kousek nábytku, abyste podpořili energii dřeva, látkový polštářek, závěs či něco z kůže, abyste podpořili prvek ohně. Pak vstoupíte do svého domova a ovane vás harmonie, místo vašeho odpočinku a čerpání nové energie.
V dubnu můžeme sbírat vlaštovičník, který pročišťuje krev a játra, zevně pak regeneruje kůži. Listy břízy též vždy sloužily k detoxikaci, obnově činnosti jater a při bolestech kloubů. Sedmikráska je zdrojem mnoha minerálních látek a zdobila jarní polévky či saláty. Libeček, který je naše oblíbené koření, podporuje činnost sleziny a je vhodný při zánětech močových cest. A pochopitelně podběl, který naše babičky využívaly na uvolnění hlenů, ale i do salátů a listy pampelišky, které opět podporovaly činnost všech orgánů, které se podílejí na trávení. No a pochopitelně kopřiva, protože pokud nevykoukla z půdy v březnu, tak už určitě v dubnu ji budeme moci sbírat.
Co budete potřebovat: 1 hrst listů pampelišky, 1 hrst listů polníčku, 1 hrst listů rukoly, 1 svazek ředkviček, 10 cm syrového zázvoru, šťáva z ½ poloviny citronu, 1 polévková lžíce Shoyu, 1 lžíce olivového oleje. Pokud můžete v čistém prostředí nasbírat hlavičky sedmikrásek, ozdobte jimi salát, když ho budete podávat.
Jak na to: listy opláchněte, nechte okapat a nakrájejte na proužky. Ředkvičky omyjte a nakrájejte na slabá kolečka. Zázvor oloupejte a nakrájejte podélně na tenké nudličky. Vše společně smíchejte v míse. Citronovou šťávu a olej smíchejte s Shoyu a nalijte na salát a promíchejte. Můžete konzumovat samotné nebo jako salát po hlavním jídle.
Poznámka
Salát podporuje imunitu a listy jsou po zimě zdrojem minerálů a vitaminů.
Z obilovin v dubnu sáhneme hlavně po pšenici špaldě a jáhly.
Z luštěnin pak upřednostňujte fazolky mungo, červené fazolky azuki.
Ze zeleniny bychom neměli zapomenout na pórek, špenát, petržel, brokolici.
Jídlo je vhodné připravovat dušením, blanšírováním nebo napařováním, stále ještě potřebujeme naše tělo svlažovat. Náš rozkvět bude až v měsíci květnu.
Co budete potřebovat: 1 čajový hrnek jáhel, 10 hrnků vody, 4 hrsti listového špenátu, 1 česnek, 4 vejce, olej.
Jak na to: do velkého hrnce dáte jáhly, zalijete vodou, přivedete k varu, stáhnete na minimum a necháte vařit 4 hodiny. Vejce uvaříte natvrdo (vaříte 5 minut), necháte vychladnout a každé vejce rozpůlíte a lehce osolíte. Když bude congee hotové, špenát opláchnete, necháte odkapat, pokrájíte, česnek rozmačkáte a zpěníte ho na trošce oleje. Přidáte špenát a lehce ho osmahnete, osolíte. Congee dáte na talíř, přidáte špenát, ozdobíte vajíčkem a máte skvělou snídani nebo večeři.
Poznámka:
Congee se připravuje z jakékoli bezlepkové obiloviny a využívá se jako ranní kaše pro podporu energie, při nachlazení, chronických nemocech, při zácpě nebo průjmu.
Co budete potřebovat: 1 pórek, 1 cibuli, 2 lžíce másla, 1,2 l vody, 2 větší brambory, 1 hrst listů pampelišky, 1 hrneček vařených červených fazolek azuki, 2 lžíce mouky, mletý pepř, sůl, mletý římský kmín, 1 polévková lžíce Shoyu.
Jak na to: oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Oloupejte pórek a nakrájejte na kolečka. Umelte si římský kmín, ½ kávové lžičky. Oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibulku, přidejte pórek a umletý římský kmín a asi 3 minuty dobře orestujte. Zasypte moukou a opět asi minutu restujte. Pak zalijte vodou, dobře promíchejte, osolte, opepřete a přiveďte k varu, stáhněte a nechte vařit 10 minut. Po 10 minutách přidejte brambory a udržujte polévku jemně bublající. Pak vařte, až brambory změknou a rozšťoucháte je. Omyjte listy pampelišek a nakrájejte na proužky a přidejte je společně s fazolkami do polévky a společně asi 5 minut prohřejte. Dochuťte Shoyu, případně dosolte a podávejte.
Poznámka
Pórek podporuje imunitu, červené fazolky doplní krev a listy pampelišky prospívají játrům a žlučníku.
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.