„Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší.“
- Je to první měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře a má 31 dní.
- Český název měsíce pochází od slova led – tedy měsíc ledu. Ve východní Evropě byl dříve označován měsícem vlka.
- Latinsky se měsíc nazývá Januarius podle boha Januse z římské mytologie. Odtud se pak odvozují názvy měsíce v jiných jazycích – Januar atd. Zpočátku v římském kalendáři ani leden, ani únor neexistovaly. Měl pouze 10 měsíců a 304 dnů. Zima byla považována za období bez měsíců. Teprve v roce 713 př. n. l. se do kalendáře zahrnuly i tyto dva měsíce, tedy leden a únor.
- Astrologicky je Slunce první dvě třetiny ledna ve znamení Kozoroha a zbytek měsíce ve znamení Vodnáře.
- Na severní polokouli bývá leden jeden z nejchladnějších měsíců, a naopak na jižní polokouli zase jeden z nejteplejších.
- Po prosincovém Slunovratu se na severní polokouli během ledna prodlužuje den. Zatímco první den v lednu trvá 8 hodin a 11 minut, tak na konci měsíce ledna je pak již o celou 1 hodinu a 7 minut delší.
- ledna lidé neoficiálně slaví Nový rok, ale dle liturgického roku je to Slavnost Matky Boží Panny Marie.
- ledna je Slavnost Zjevení Páně a svátek Tří králů, tzv. klanění mudrců v Betlémě.
- První neděli po 6. lednu je svátek Křtu Páně, kdy se připomíná křest Ježíše Krista Janem Křtitelem v řece Jordánu. Tím dnem končí vánoční svátky a začíná tzv. liturgické období, před Velikonocemi je to období klidu.
- Podle meteorologických měření v pražském Klementinu jsme se od 18. století nejvíce ohřáli 12. ledna 1993, to v Praze naměřili 17,4 °C. Oproti tomu naši předci si museli 31. ledna 1830 pěkně přitopit, protože byla naměřena v Praze jedna z nejnižších teplot, a to −27,5 °C.
- Měsíc Buvola, který začíná kolem 6. ledna a končí kolem 3. února.
Co ještě můžeme v lednu sbírat?
Jmelí bílé se sbíralo v lednu a vařil se z něho čaj nebo připravovala tinktura. Jmelí se hojně využívalo v mytologii a při rituálech, my si například bez něho neumíme představit Vánoce, protože jmelí znamená štěstí a lásku. Zavěšovalo se v domácnostech, líbalo se pod ním o vánočních svátcích, abyste upevnili city na celý rok. A největší cenu má jmelí darované, protože to vám přinese ještě více štěstí a lásky.
Tomuto měsíci vládne močový měchýř, který shromažďuje a vylučuje moč. Stále bychom měli odpočívat, chodit brzy spát a jíst výživná jídla. Dávat si pozor na zimu a vítr. Mějte v teple krk a kotníky, neprochladněte. Pokud ano, připravte si svařené víno a co nejteplejší ho vypijte.
Z obilovin preferujte jáhly, tmavou pohanku a černou rýži.
Z luštěnin pak fazolky červené, strakaté a černé, hrášek sušený, bob obecný.
Ze zeleniny pak využívejte hlavně mrkev, brambory, batáty, kapustu, hlávkové zelí, růžičkovou kapustu, nakládanou zeleninu.
Z bylinek hřebíček, skořici, badyán, nové koření.
Z ovoce pak nejlépe jablka jako kompot se skořicí, hřebíčkem a medem nebo sušené ovoce – rozinky, švestky, jablka, hrušky.
Jídlo připravujeme dlouhodobým pečením.
Zimní bujón z vepřových kostí s červenými fazolkami a čínskými datlemi
Co budete potřebovat: 2 l vody, 600 g vepřových žeber, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 stroužek česneku, 4 plátky syrového zázvoru, 2 bobkové listy, 6 kuliček celého pepře, 4 kusy čínské datle, sůl, zelené natě se stonkem z petržele nebo celeru.
1 větší misku vařených červených fazolek nebo 1 plechovku sterilovaných, které propláchněte a nechte okapat, shoyu nebo miso, pokud ještě chcete více posílit.
Jak na to:
- Do vody vložíte kosti s masem, omytou a nakrájenou zeleninu, kterou neloupejte, koření, sůl, čínskou datli. Přivedete k varu, stáhnete a vaříte na minimum alespoň 8 až 12 hodin.
- Vývar přecedíte, maso oberete a nakrájíte do polévky.
- Do polévky připravíte čerstvou zeleninu dle sezóny. Zeleninu oloupete, nakrájíte a buď restujete na másle, nebo blanšírujete. Přidáte fazolky, shoyu anebo miso a necháte přejít varem.
Poznámka: podporuje krvetvorbu v zimním období, zvlhčuje.
Guláš z vepřového bůčku s bobem koňským
Co budete potřebovat: 300 g libového bůčku, 2 cibule, 10 cm syrového zázvoru, 1 salátovou misku vařeného bobu obecného, který oloupete, 3 stroužky česneku, 1 lžička sladkého chilli, 1 lžička mletého koriandru, ½ lžičky červené kurkumy, ½ lžičky mletého kmínu, 1 badyán, 1 dřívko skořice, 1 konzervu loupaných rajčat, 1 polévková lžíce tmavého cukru, tuk, 1 dcl bílého vína.
Jak na to:
- Cibuli oloupete a nakrájíte najemno.
- Maso nakrájejte na větší kostky.
- Zázvor oloupete a nastrouháte. Česnek oloupete a rozdrtíte. Cibuli orestujete na tuku dozlatova, přidáte zázvor, pak česnek. Jakmile začnou vonět, přidáte maso a restujete asi 5 minut, aby bylo zlatavé, pokud se připaluje, přidejte trošku vína, cukr a zalijte zbytkem vína a nechte zkaramelizovat. Přidejte konzervu s rajčaty a koření, dobře promíchejte, zalijete vodou a necháte asi hodinu dusit na nejnižší teplotě, až bude maso měkké. Každých 15 minut kontrolujte, promíchejte, případně přidejte trošku vody.
- Přidáte bob obecný, promícháte a ochutíte a necháte 5 minut povařit.
- Podává se s rýží nebo bramborami.
Poznámka: pikantní chuť v zimě prohřívá, vepřové maso zvlhčuje a troška tuku nám pomáhá se bránit chladu. Bob jako luštěnina je výživný a hodí se na období zimy.
Hummus ze zelené čočky
Co budete potřebovat: 200 g zelené čočky, 200 ml vody, 2 nasekané stroužky česneku, 3 lžíce tahini, 1 polévková lžíce nastrouhaného zázvoru, 5 lžic olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, sůl, pepř a petrželka na ozdobu, 2 velké mrkve, kávová lžička kurkumy.
Jak na to:
- Čočku vhoďte do vařící vody v pánvi a přiveďte k varu, stáhněte a nechte vodu vypařit. Čočku nechte odkapat v cedníku.
- Čočku, tahini, zázvor a česnek rozmixujte na pastu. Pak vmíchejte olej a citrónovou šťávu, osolte, opepřete a dobře promíchejte a nechte odpočinout.
- Mrkev oloupejte, rozpulte a pak podélně rozčtvrťte. Osolenou vodu s kurkumou přiveďte k varu, vhoďte mrkev, nechte 1 minutu blanšírovat a slijte. Nechte vychladnout a dejte na stojáka do mističky.
- Opečte si tousty z žitné mouky, nechte je vychladnout.
- Hummus natřete na tousty, posypte nasekanou petrželkou a servírujte s blanšírovanou mrkví k vínu, svačině apod.
Poznámka: luštěniny jsou vhodné na zimu, zelená čočka posiluje střed a vyživuje krev.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS