Vaříme podle čínského horoskopu – únor
"Je-li říjen velmi zelený, bude leden hodně studený."
Mezidobí Země je obdobím, kdy bychom se i my měli pomalu připravovat na období zimy. Postupně začít zařazovat potraviny, které budou ve znamení vody, a podporovat imunitu.
Říjen v čínském kalendáři nastává v devátém měsíci lunárního kalendáře, kterému se již tradičně říká „Měsíc chryzantém“.
V tomto roce připadá svátek dvou devítek Čchung-jang ťie na 23. října. Je to svátek vrcholícího podzimu, dvojitá devítka, dvojitý násobný Yang. Tento den přímo přetéká energiemi. Lidé popíjí chryzantémový likér a již od starověku podnikají výlety do hor, zhluboka dýchají a větrají svá obydlí. Snaží se na svých procházkách vystoupat do výšin hor, aby se poklonili chodu ročních období.
Z rýžového těsta se připravoval koláč dvou devítek, který se zdobil fazolkami azuki, mandlemi a jujubou. Popíjelo se první víno a domy rozzářily barevné květy chryzantém.
Jak vidíte, i nám utkvělo v české kotlině něco z tohoto zvyku a na přelomu září a října zdobíme své domy barevnými chryzantémami.
Pokud na podzim vykopete kořen lopuchu, tak silně čistí krev. Můžeme ho užívat vnitřně nebo jako oplach při problémech s akné.
Jedna z našich nejznámějších bylin, z které využíváme kořen. Pokud se vám ho podaří najít a vykopat, umyjte ho a nakrájejte na plátky. Plátky vložte do zavařovací sklenice a zalijte je Alpou a přidejte arnikovou tinkturu. 1 kávovou lžičku na 1 dcl Alpy. Uzavřete a nechte odležet 3 až 4 týdny. Nezapomeňte občas proklepat. Pak přeceďte a používejte na bolavé kosti a klouby jako mazání.
Něžná květinka, která připomíná macešky, patří mezi jednu z našich nejstarších léčivých rostlin. Čaj z ní podporuje dýchání a tiší kašel.
Z pohledu čínské medicíny říjnu vládne Pes a jeho orgánem je žaludek. Žaludek řídí příjem, skladování a rozklad stravy, tráví ji a tvoří tekutiny. Dobrá chuť k jídlu a schopnost bez problémů přijímat stravu je známkou dobrého stavu žaludku. V případě oslabení žaludku se zhorší chuť k jídlu, může se objevit nechutenství, pocity nadýmání, bolesti v žaludku, říhání s hnilobným zápachem či stagnací stravy v žaludku. Společně se slezinou jsou postnatálním základem – zdrojem tvorby a přeměňování stravy na energii, která pak vyživuje krev a následně všechny orgány v těle. Slezina pomáhá trávit a rozkládat potravu, pokud slezina nepřeměňuje, potom strava v žaludku nemůže být rozmělňována.
V tomto období útočí yinový žár na náš perikard a nervy. Psychika v tomto měsíci dostává zabrat. Dávejte si pozor na zánětlivá onemocnění a podporujte svoji imunitu.
Je to měsíc, kdy bychom měli zašmejdit ve skříních a ve všech koutech našeho obydlí - zbavit se přebytečného a odlehčit psychice úklidem. Vyzkoušejte to, budete se cítit tak volní.
V tomto období se snažte o co nejbarevnější stravu. Podzim je skvělý malíř a umí přírodě vdechnout neuvěřitelné množství valérů barev a my bychom neměli zůstat při přípravě jídla pozadu.
Kuchyni tedy bude slušet z obilovin ječmen, pohanka, kukuřice, jáhly, pšenice špalda, rýže a oves. Z luštěnin pak hrášek a cizrna. Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen a baklažán. Z ovoce pak jablka, hrušky a švestky.
Co budete potřebovat: 400 g vepřové pečeně, 2 hrušky, 1 vrchovatá kávová lžička solamylu nebo majonézy, 2 červené cibule, asi 10 cm syrového zázvoru, olej, 1 dcl rýžového vína, 2 polévkové lžíce rýžového octa nebo sladkokyselého nálevu z okurek, 2 kávové lžičky tmavého cukru, asi 2 až 4 lžíce světlé sójové omáčky, 1 hrst čerstvého koriandru.
Jak na to:
Poznámka: vepřové maso je hodně teplé a hrušky mají osvěžující povahu, takže vyrovnají teplotu vepřového masa. Pro podzimní jídelníček pak budete mít příjemné a vyrovnané jídlo.
Zázvor ničí viry a bakterie a jídlu dodá jemnou štiplavost.
Sladkokyselou chuť musíte vyrovnat podle sladkosti hrušek a dle své chuti.
Co budete potřebovat: 200 g uvařených jáhel, 1 konzervu cizrny, 1 kapii, 20 cm bílé části pórku, 4 snítky zelené části jarní cibulky, 1 červenou cibuli, 1 zakysanou smetanu, 1 polévkovou lžíci strouhaného křenu, snítky petrželové natě na ozdobu.
Jak na to:
Poznámka: milovníci salátů nemusí být ani na podzim či v zimě zklamaní. I s lokální zeleninou si mohou připravit saláty, které jim nezachladí slezinu.
Zálivka ze zakysané smetany vyrovná svůj chlad díky křenu. Ten zároveň pomáhá pročistit hlen v plicích, takže pro podzimní jídelníček je velmi prospěšný.
Jáhly jsou teplé, podporují trávení a činnost sleziny. Protože slezina je matkou plic, potřebujeme ji mít na podzim silnou, aby naše plíce nestrádaly.
Pórek a jarní cibulka jsou bílé a mají přirozeně ostrou chuť tak, aby pročišťovaly hlen a podporovaly na podzim činnost plic.
Co budete potřebovat: ½ květáku, 10 až 15 cm zelené části pórku, ¼ celeru, 1 cibule, 3 brambory, 2 l vody, 2 lžíce másla, 4 lžíce žitné mouky, sůl, pepř, majoránka, 2 bobkové listy, muškátový květ, nať petržele, celeru nebo koriandru na ozdobu.
Jak na to:
Poznámka: květák, pórek, celer, jsou všechno zeleniny, které podporují činnost plic. Možná nejste zvyklí do této polévky přidávat celer a pórek, ale věřte, polévka získá na chuti a pikantnosti, aniž byste používali přespříliš koření. Majoránka a muškátový květ podporují trávení a zmírňují nadýmání. Muškátový květ navíc prohřívá trávení a proteplí nám slezinu.
Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS
Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.
Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.
Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.