Vaříme podle čínského horoskopu – říjen


"Je-li říjen velmi zelený, bude leden hodně studený."

  • Říjen je desátý měsíc v roce podle gregoriánského kalendáře.
  • Český název pochází ze slovního spojení za doby říje, staročesky řuje. Zatímco září bylo přípravným měsícem na říji, tak měsíc říjen je jeho aktivním vykonavatelem, kdy dochází k páření.
  • Latinsky se měsíc nazývá October od latinského octo – osmý. V římském kalendáři totiž do roku 153 př. n. l. byl říjen osmý měsíc a jeho název pak zůstal v mnoha evropských jazycích.
  • První říjnový den má 11 hodin a 38 minut, Slunce vychází přibližně kolem 7:00 a zapadá kolem 18:30.
  • Astrologicky je Slunce ve znamení Vah a zbytek měsíce ve znamení Štíra.
  • Zatímco v roce 1920 naměřili v pražském Klementinu −7,5 °C, tak naopak v roce 1929 se naši předci 4. října ještě zahřáli, protože v pražském Klementinu naměřili 27 °
  • Měsíc Psa, který začíná 8. října a končí 7. listopadu. Je to období Země, kdy se příroda postupně připravuje na zimu.

Mezidobí Země je obdobím, kdy bychom se i my měli pomalu připravovat na období zimy. Postupně začít zařazovat potraviny, které budou ve znamení vody, a podporovat imunitu.

Říjen v čínském kalendáři nastává v devátém měsíci lunárního kalendáře, kterému se již tradičně říká „Měsíc chryzantém“.

V tomto roce připadá svátek dvou devítek Čchung-jang ťie na 23. října. Je to svátek vrcholícího podzimu, dvojitá devítka, dvojitý násobný Yang. Tento den přímo přetéká energiemi. Lidé popíjí chryzantémový likér a již od starověku podnikají výlety do hor, zhluboka dýchají a větrají svá obydlí. Snaží se na svých procházkách vystoupat do výšin hor, aby se poklonili chodu ročních období.

Z rýžového těsta se připravoval koláč dvou devítek, který se zdobil fazolkami azuki, mandlemi a jujubou. Popíjelo se první víno a domy rozzářily barevné květy chryzantém.

Jak vidíte, i nám utkvělo v české kotlině něco z tohoto zvyku a na přelomu září a října zdobíme své domy barevnými chryzantémami.

Co ještě můžeme v říjnu sbírat?

  • Lopuch větší

Pokud na podzim vykopete kořen lopuchu, tak silně čistí krev. Můžeme ho užívat vnitřně nebo jako oplach při problémech s akné.

  • Kostival lékařský

Jedna z našich nejznámějších bylin, z které využíváme kořen. Pokud se vám ho podaří najít a vykopat, umyjte ho a nakrájejte na plátky. Plátky vložte do zavařovací sklenice a zalijte je Alpou a přidejte arnikovou tinkturu. 1 kávovou lžičku na 1 dcl Alpy. Uzavřete a nechte odležet 3 až 4 týdny. Nezapomeňte občas proklepat. Pak přeceďte a používejte na bolavé kosti a klouby jako mazání.

  • Violku vonnou

Něžná květinka, která připomíná macešky, patří mezi jednu z našich nejstarších léčivých rostlin. Čaj z ní podporuje dýchání a tiší kašel.

Violet,Violets,Flowers,Bloom,In,The,Close,Up,Studio,Shot

Z pohledu čínské medicíny říjnu vládne Pes a jeho orgánem je žaludek. Žaludek řídí příjem, skladování a rozklad stravy, tráví ji a tvoří tekutiny. Dobrá chuť k jídlu a schopnost bez problémů přijímat stravu je známkou dobrého stavu žaludku. V případě oslabení žaludku se zhorší chuť k jídlu, může se objevit nechutenství, pocity nadýmání, bolesti v žaludku, říhání s hnilobným zápachem či stagnací stravy v žaludku. Společně se slezinou jsou postnatálním základem – zdrojem tvorby a přeměňování stravy na energii, která pak vyživuje krev a následně všechny orgány v těle. Slezina pomáhá trávit a rozkládat potravu, pokud slezina nepřeměňuje, potom strava v žaludku nemůže být rozmělňována.

V tomto období útočí yinový žár na náš perikard a nervy. Psychika v tomto měsíci dostává zabrat. Dávejte si pozor na zánětlivá onemocnění a podporujte svoji imunitu.

Je to měsíc, kdy bychom měli zašmejdit ve skříních a ve všech koutech našeho obydlí - zbavit se přebytečného a odlehčit psychice úklidem. Vyzkoušejte to, budete se cítit tak volní.

V tomto období se snažte o co nejbarevnější stravu. Podzim je skvělý malíř a umí přírodě vdechnout neuvěřitelné množství valérů barev a my bychom neměli zůstat při přípravě jídla pozadu.

Kuchyni tedy bude slušet z obilovin ječmen, pohanka, kukuřice, jáhly, pšenice špalda, rýže a oves. Z luštěnin pak hrášek a cizrna. Zelenina by měla být lehce ostrá, aby podporovala imunitu a pročišťovala hlen, což nám zajistí hlavně hlávkové zelí jak bílé, tak červené, pórek, jarní cibulka, česnek, cibule, křen a baklažán. Z ovoce pak jablka, hrušky a švestky.

Recepty vhodné na říjen:

Kchun-mingské maso z vepřové pečeně na sladkokyselo

Co budete potřebovat: 400 g vepřové pečeně, 2 hrušky, 1 vrchovatá kávová lžička solamylu nebo majonézy, 2 červené cibule, asi 10 cm syrového zázvoru, olej, 1 dcl rýžového vína, 2 polévkové lžíce rýžového octa nebo sladkokyselého nálevu z okurek, 2 kávové lžičky tmavého cukru, asi 2 až 4 lžíce světlé sójové omáčky, 1 hrst čerstvého koriandru.

Jak na to:

  • Vepřové maso nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Posypeme škrobem a promícháme.
  • Cibuli oloupeme a rozpůlíme a pak ji nakrájíme na půlměsíčky.
  • Hrušky podélně rozpůlíme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na půlměsíčky.
  • Olej rozehřejeme a vložíme cibuli a restujeme, dokud se nerozvoní. Pak přidáme hrušky a restujeme asi 1 minutu, posypeme cukrem, promícháme, přidáme ½ dcl rýžového vína a necháme zkaramelizovat. Pak dáme stranou a necháme v teple na sporáku.
  • Na wok pánvi rozehřejeme olej a orestujeme zázvor, jakmile se rozvoní, přidáme vepřovou pečeni a restujeme asi 3 minuty, pak přidáme rýžové víno, promícháme, pak přidáme sójovou omáčku a společně restujeme asi 5 minut. Pokud vám bude omáčka hodně houstnout, přidejte trochu rýžového vína.
  • Asi po pěti minutách přidejte hrušky s cibulkou, promíchejte, přikryjte pokličkou, vypněte sporák a nechte společně v teple uležet 10 minut.
  • Pak ochutnejte omáčku, zda nepotřebuje přikyselit rýžovým octem či ještě zpikantnit sójovou omáčkou.
  • Koriandr otrháme a pokrájíme najemno.
  • Po deseti minutách vmícháme koriandr a podáváme s rýží nebo rýžovými nudlemi.

Poznámka: vepřové maso je hodně teplé a hrušky mají osvěžující povahu, takže vyrovnají teplotu vepřového masa. Pro podzimní jídelníček pak budete mít příjemné a vyrovnané jídlo.

Zázvor ničí viry a bakterie a jídlu dodá jemnou štiplavost.

Sladkokyselou chuť musíte vyrovnat podle sladkosti hrušek a dle své chuti.

Jáhlový salát s křenovou omáčkou

Co budete potřebovat: 200 g uvařených jáhel, 1 konzervu cizrny, 1 kapii, 20 cm bílé části pórku, 4 snítky zelené části jarní cibulky, 1 červenou cibuli, 1 zakysanou smetanu, 1 polévkovou lžíci strouhaného křenu, snítky petrželové natě na ozdobu.

Jak na to:

  • Uvařené jáhly nasypeme do mísy.
  • Cizrnu slijeme, propláchneme a necháme odkapat a přidáme do mísy.
  • Kapii očistíme a nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do mísy.
  • Snítky jarní cibulky opláchneme, nakrájíme najemno a přidáme do mísy.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Pórek nakrájíme na kolečka a společně orestujeme na oleji, aby byl zlatavý, necháme ho vychladnout a přidáme do mísy.
  • Vše dobře promícháme. Můžete ještě dochutit solí, pepřem a okyselit citrónovou šťávou nebo vinným octem.
  • Křen oloupeme a nastrouháme najemno a smícháme se zakysanou smetanou.
  • Salát servírujeme ve větších mističkách a polijeme ho křenovou zálivkou a ozdobíme snítkou petrželky. Můžete podávat samotné nebo k rybě, masu či grilované zelenině.

Poznámka: milovníci salátů nemusí být ani na podzim či v zimě zklamaní. I s lokální zeleninou si mohou připravit saláty, které jim nezachladí slezinu.

Zálivka ze zakysané smetany vyrovná svůj chlad díky křenu. Ten zároveň pomáhá pročistit hlen v plicích, takže pro podzimní jídelníček je velmi prospěšný.

Jáhly jsou teplé, podporují trávení a činnost sleziny. Protože slezina je matkou plic, potřebujeme ji mít na podzim silnou, aby naše plíce nestrádaly.

Pórek a jarní cibulka jsou bílé a mají přirozeně ostrou chuť tak, aby pročišťovaly hlen a podporovaly na podzim činnost plic.

Cauliflower,Cream,Soup,Or,Soup,Puree.,Healthy,Vegan,Bowl,Of

Podzimní květáková polévka

Co budete potřebovat: ½ květáku, 10 až 15 cm zelené části pórku, ¼ celeru, 1 cibule, 3 brambory, 2 l vody, 2 lžíce másla, 4 lžíce žitné mouky, sůl, pepř, majoránka, 2 bobkové listy, muškátový květ, nať petržele, celeru nebo koriandru na ozdobu.

Jak na to:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
  • Květák očistíme a rozlámeme na růžičky.
  • Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme cibulku, když bude zlatavá, zasypeme moukou a připravíme jíšku, kterou pak zalijeme asi ½ l teplé vody, promícháme a přidáme zeleninu, promícháme a přidáme vodu.
  • Osolíme, opepříme a přidáme majoránku a bobkový list.
  • Přivedeme k varu, stáhneme na minimum a vaříme 15 až 20 minut. Pak zeleninu rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, přidáme muškátový květ a necháme asi 3 minuty provařit.
  • Dochutíme a můžeme podávat. Posypeme natí celeru, petržele nebo koriandru.

Poznámka: květák, pórek, celer, jsou všechno zeleniny, které podporují činnost plic. Možná nejste zvyklí do této polévky přidávat celer a pórek, ale věřte, polévka získá na chuti a pikantnosti, aniž byste používali přespříliš koření. Majoránka a muškátový květ podporují trávení a zmírňují nadýmání. Muškátový květ navíc prohřívá trávení a proteplí nám slezinu.

 

Autor: Bc. Renáta Lien Čepelková, DiS



Článek obsahuje kvíz

Tento článek obsahuje kvíz. Pro vyplnění kvízu je třeba se přihlásit.


Všechny díly článku



Hodnocení článku

Diskuze

0 KOMENTÁŘŮ
Žena sedící na barové stoličce hledí do telefonu. Ilustrace
Do diskuze zatím nikdo nepřispěl. Buďte první kdo napíše komentář.
Vstoupit do komunity

Na podobné téma

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Zobrazit Video

Signály z nitra: Jak vnímat varovné signály našeho těla

Jak správně pečovat o pokožku nejen v létě

Zobrazit Článek

Jak správně pečovat o pokožku nejen v létě
3 min

Mobil není dudlík. Jak pomoci dětem k psychické pohodě?

Zobrazit Článek

Mobil není dudlík. Jak pomoci dětem k psychické pohodě?
6 min

Mohlo by vás zajímat

Jak užívat čínské bylinné směsi

Zobrazit Článek

Jak užívat čínské bylinné směsi

Chronický únavový syndrom

Zobrazit Článek

Chronický únavový syndrom
15 min

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?

Zobrazit Článek

Bradavice nikdy více! Jak se jich zbavit a zabránit dalšímu vzniku?
7 min

Staňte se členem klubu

Získejte přístup ke všem článkům, slevu na placené webináře a produkty TCM a mnoho dalšího s naším předplatným.

ic48-Sale
Nakoupíte levněji produkty různých značek

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Yoga
Dostanete přístup k on–line cvičením a meditacím

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.

ic48-Webinar
Získáte webináře zdarma nebo se slevou

Každý měsíc pro vás zajistíme slevu od různého výrobce produktů čínské medicíny.